Daea a primit undă verde pentru Casa de Comerț Unirea

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a primit undă verde pentru revitalizarea proiectului său de suflet, început în 2018: Casa de Comerț Unirea.

În Ședința Guvernului din 26 august 2022 a fost adoptată Ordonanța de Urgență a Guvernului ce completează OUG nr. 26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) remis vineri redacției AgroTV. 

Un astfel de operator economic, vizat așadar de Ordonanța de Urgență adoptată astăzi de Guvern, este și Casa de Comerț Unirea, o companie de stat ce ține de Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prin noul act normativ se introduc o serie de măsuri care permit operatorilor economici, la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, să fundamenteze bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2022, putând astfel să crească operaționalizarea acestora. Fondurile vor putea fi utilizate pentru reorganizarea şi eficientizarea activităţilor în domenii-cheie (tehnic, operaţional şi marketing), menţinerea şi atragerea de personal cu pregătire şi experienţă profesională, precum și îndeplinirea obiectivelor de politică salarială.  

„În acest scop, operatorii economici vor realiza și aproba programe de dezvoltare, care vor cuprinde măsuri ce vizează creșterea profitului/reducerea pierderilor, după caz, majorarea cifrei de afaceri, sporirea productivității muncii, reducerea plăților și a creanțelor restante”, se menționează în comunicatul MADR.  

„Casa de Comerț Unirea este un instrument necesar economiei de piață, care vizează în principal valorificarea produselor agro-alimentare pe piața internă a României, cu accent deosebit pe preluarea și valorifocarea producțiilor realizate de micii producători. Prin intermediul acestui instrument, asigurăm accesul ritmic al consumatorilor la produse de proaspete, de calitate, prin lanțul scurt de aprovizionare, evitându-se intermedierea și deformarea prețurilor”, a transmis ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Beneficiarii actului normativ adoptat vineri de Guvern sunt întreprinderile publice care nu au obținut în ultimii doi ani venituri conform obiectului principal de activitate și care își desfășoară activitatea curentă potrivit criteriilor stabilite la art.8 alin. (1) din OUGnr. 26/2013, iar perioada de aplicare a actului normativ este anul 2022.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole