În cadrul unui interviu acordat pentru DC News în cursul zilei de astăzi, 13.08.2019, ministrul Agriculturii Petre Daea și-a exprimat opinia față de cultivarea plantelor modificate genetic, fiind complet de accord cu acestea.
Entuziasmat de tema discuției, domnul ministru a afirmat că nu întelege reticența europenilor de a cultiva astfel de plante pe teritoriul UE, în condițiile în care nu au probleme atunci când vine vorba de consumul acestora din țări din America.
“E o temă extraordinară aici și vorbiți cu un om care și-a făcut lucrare de diplomă în genetică. Îmi e drag acest subiect încât cred că emisiunea dumneavoastră nu-mi dă posibilitatea să mă desfășor. Este extrem de interesant. Ce cred despre modificarea genetică? Știința nu trebuie oprită. Nu am înțeles și nu voi înțelege de ce Europa se opune. Am și spus-o. Nu înțeleg stimați europeni, stimați decidenți, de ce consum și nu cultiv. Europa mănâncă 95% din soia modificată genetic, în condițiile în care această plantă n-are modificare nici morfologică, nici anatomică, nici chimică.
Dacă iau o frunză, dacă iau o inflorescență, dacă iau o tulpină, dacă iau o rădăcină sau dacă iau planta întreagă și o pun alături de cea modificată genetic, de cea clasică nu este niciun fel de diferență. Nu are cum să fie această diferență. Este jocul acesta interior în combinația genelor care a creat această rezistență pentru o buruiană extraordinar de grea, care nu poate fi tratată, e vorba despre costrei. E greu, ăsta când a intrat în cultură nu-l mai găsești și atunci pe de-o parte în cultura clasică ca să-l ții sub control trebuie să faci tratamente, niște tratamente repetate pentru a ține sub control cultura curată pentru că toate plantele au dușmani.
Planta de cultură are ca dușman buruiana. Puneți un bob de porumb și lăsați-l să crească și după câtva timp îl înăbușește buruienile. Unde este porumbul? Dacă nu-i rupi concurența, dacă nu-i distrugi plantele care sunt mai rapace, pentru că buruienile sunt mai rapace, au viteză mai mare de creștere, au o înrădăcinare mai puternică, și atunci nu înțeleg de ce, în momentul în care consum, de ce nu cultiv? România are condiții excepționale pentru soia, noi avem condiții formidabile pentru cultura de soia și am putea fi un furnzior de proteină vegetală excepțional”, a declarat Petre Daea.
Ferm de accord cu plantelor modificate genetic, domnul Daea și-a exprimat convingerea și susținerea continuă față de aceastea, afirmând că va rămîne în continuare un promoter în acest sens.
“Le spuneam, și am discutat cu toți și am avut intervenții pe această temă în Consiliul de miniștri, și voi mai avea. Voi rămâne promotorul unei asemenea situații, am văzut discutând, nu face nimic rău omului. Când auzi că e modificată genetic înseamnă că are otravă. Nu are domle’ otravă”, a concluzionat Daea.