Daea ia seceta la bani mărunți. „De doi ani, în sistemele de irigații nu s-a făcut aproape nimic!”

Proaspătul ministru al Agriculturii, Petre Daea, face un turneu prin țară pentru a vedea exact cât de afectată este agricultura în zonele unde seceta face ravagii. În opinia sa, situația prin care trecem acum este și o consecință a faptului că în ultimii ani nu s-a investit suficient în sistemele de irigații.

„Nu aș fi în consonanță cu ministrul Mediului vis a vis de secetă, de lipsa de apă în sol, dar în momentul în care califici suferința plantelor trebuie să o vezi la fața locului. Procentul acesta de 75% se referă la cantitatea de apă pe care o are solul la un moment dat. Urmăresc acest obiectiv – cum se comportă plantele în câmp, ca atare, și în perimetrele irigate”, a spus Petre Daea la Digi24.

„Ieri am fost la Brăila și am văzut în aproape cele 300.000 de hectare care sunt amenajate la irigat, culturile din perimetrul irigabil sunt în regulă, deci nu avem calamități în acest perimetru. Astăzi sunt în Galați. Din 291.000 de hectare, care este suprafața arabilă a acestui județ, pentru 88.000 de hectare au fost încheiate contracte de irigare. Culturile se irigă. În perimetrele pe care le avem în funcțiune, unde instalațiile asigură apă la plante, nu avem pierderi de recoltă”, a adăugat Daea, subliniind importanța irigațiilor.

Noul ministru al Agriculturii spune că deja poartă cu Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, cu agricultorii și cu experții din domeniu pentru repunerea în funcțiune a sistemelor de irigații, acolo unde ele nu funționează.

„Este o îngrijorare a tuturor și o supărare, zic eu, legitimă, pentru că în 2020 și 2021 în sistemele de irigații nu s-a făcut aproape nimic”, a subliniat Petre Daea.

În opinia sa, România trebuie să folosească banii pe care îi are și să grăbească ritmul lucrărilor pentru restabilirea sistemelor de irigații.

„De doi ani de zile în sistemele de irigații nu s-a făcut aproape nimic. Am regăsit aceeași stare de lucru pe care am lăsat-o în 2018. (…) Într-un cuvânt, la PNRR să punem în stare de funcționare sistemul cu banii pe care îi avem, acești bani repartizați din bugetul statului. Legea prevede peste un miliard de euro și din acest miliard s-a consumat aproape un sfert. Lucrurile sunt în desfășurare, ritmul trebuie impulsionat”, a mai declarat Petre Daea în intervenția sa la Digi24.

Ministrul și-a mai exprimat încrederea că seceta nu va afecta prețurile alimentelor, chiar dacă există fermieri care spun că le-au fost compromise culturile.

„Nu vor fi influențe majore din cauza acestei situații, pentru că România produce, a produs și anul acesta și va încheia recoltatul în câteva zile. Recolta va asigura necesarul țării și un excedent pe care îl va exporta, în așa fel încât fermierii să beneficieze de venituri, în așa fel încât să poată pregăti anul agricol viitor”, a mai spus Petre Daea, adăugând că în acest moment nu se poate spune că următorul an agricol va fi afectat de secetă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole