Măsuri contra secetei – Daea lansează programul „De 3 ori subvenția”!

Una dintre cele mai importante măsuri venite în sprijinul fermierilor ale căror culturi au fost afectate de secetă se numește „De 3 ori subvenția” și a fost anunțată de ministrul Agriculturii, Petre Daea, joi, într-o conferință de presă.

„Am vrut prin acest mijloc de comunicare – înțelegând plecarea în teren, dialogul cu fermierii, situația concreta de la fața locului –  să pot acorda la tabloul zilnic (…) acele măsuri urgente pe care trebuie sa le luăm. (…) V-am transmis primele acțiuni. V-am promis că joi vă aduc ultima acțiune dintr-un calup de intervenție rapida,în așa fel încât, pe de-o parte, să atenuăm situația existentă cât putem și creăm spațiul normal de desfășurare a lucrărilor agricole, în vederea realizării anului agricol care urmează” a declarat Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a precizat că pachetul de măsuri rapide cu care a venit în sprijinul fermierilor ale căror culturi au fost calamitate de secetă a venit în urma constatărilor pe care le-a făcut prin vizitele întreprinse la fața locului.

„Văzând la fața locului situația existentă, am putut constata trei stări de fapt. Una care ne dădea liniștea necesară, și aceasta am putut-o găsi în perimetrele irigabile, acolo unde sistemul de irigații a fos folosit, (…) practic există și se menține perspectiva producției. Cu alte cuvinte, efectele secetei pedologice și temperaturilor atmosferice extraordinare au putut fi atenuate și, în atare condiții, starea de vegetație este corespunzătoare. Vorbesc aici de culturile care nu si-au încheiat ciclul de producție, în mod deosebit culture de prășitoare – porumbul și floarea-soarelui.
A doua secvență: în diferite zone, cu stări de vegetație care erau într-un mozaic vegetativ – într-o tarla vedeai culturi care erau afectate, dar nu distruse, iar în tarlaua vecină plantele erau deja ofilite sau ieșite din intervalul umidității active. Cele care sunt în vegetație au o perspectivă a producției, în condițiile în care vor veni ploi. Cele care si-au încheiat practic vegetația (a treia situație – n.r.), indiferent ce ploi vor veni, indiferent ce cantități de apă dorești să arunci pe câmp, nu mai poți aduce planta într-un confort hidric, să își continue procesele vegetative. Practic plantele sunt moarte, producția este compromisă în totalitate.
În această situație, discutând cu fermierii, am socotit necesar să intervin printr-un act normativ care să dea libertate fermierilor să decidă la fața locului în așa fel încât să nu se piardă în întregime producția de pe unitatea de suprafață și, mai mult, extreme de important, să curățăm suprafețele în vederea pregătirii anului agricol următor”, a mai spus Petre Daea.

Măsuri prompte

- Publicitate -

Șeful MADR a trecut în revistă măsurile luate în ultimele zile pentru a veni în sprijinul fermierilor afectați de secetă.

„Ordinul comun semnat de ministrul Agriculturii și ministrul Bode (al Internelor – n.r.), a pus în mișcare libertarea fermierului de a decide la fața locului ce trebuie să facă. (…) Am dispus prin ordin sa se treacă neîntârziat la recoltarea suprafețelor unde producția este fără rezultat, să ia plantele respective și să le ducă în zootehnie, să elibereze terenurile și să execute lucrările. (…) Actul normativ a fost elaborat luni, marți a fost operațional.
(…) A doua măsură a fost să comunicăm imediat la Comisia Europeană starea de fapt și sa solicitam Comisiei dorința României de a primi subvențiile ca avans într-un procent mai mare de 50%. (…) Noi am solicitat 70-85%. Sunt convins că demersul nostru va avea suuces, pentru că starea de lucruri o impune.
Al doilea instrument pe care l-am folosit, ca răspuns la solicitările fermierilor, a fost Hotărarea de Guvern pentru asigurarea accizei la motorină. A fost aprobată ieri (miercuri) în ședința de guvern. (…) Din discuția pe care am avut-o cu directorul general APIA, domnul Adrian Pintea, dumnealui m-a asigurat că în 2-3 zile aceste sume vor ajunge la fermieri”, a promis Petre Daea.

Programul „De 3 ori subvenția”

Tot joi, Ministrul Agriculturii a anunțat lansarea în premieră a unui program ce va constitui un sprijin consistent pentru fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă.

„Fermierii mi-au cerut sprijin spunându-mi așa.: «Domnule ministru facilitați-ne drumul spre credite, că noi nu ne oprim din activitate». (…) Am luat legătura cu specialiștii din minister, ne-am așezat la masa de lucru să elaborăm un produs care va fi operațional săptămâna viitoare. Practic, pe data de 20 fermierii se pot duce la CEC și la Fondul de Garantare a Creditului Rural (să ceară credite)”, a anunțat Petre Daea.

Potrivit ministrului Agriculturii, noul program va fi intitulat „De 3 ori subvenția” și va permite fermierilor să acceseze credite pe o perioadă de 3 ani, garantate de stat în proporție de 80%.

„Am purces la realizarea unui program pe care îl numim «De 3 ori subvenția». Ce înseamnă acest lucru? Știm cu toții că primim de la Uniunea Europeană subvenția pentru unitatea de suprafață. Această subvenție este sigură, se distribuie la timp, ajunge la fermieri la timp, este folosită de fermieri, este un sprijin garantat, uniform repartizat prin mecanismele UE și vine în fiecare an”, a explicat ministrul Daea.

Prin acest program –  „De 3 ori subvenția” – fermierii vor putea angaja un credit de 3 ori mai mare decât suma respectivă.

„În ce constă? Fermierul se duce la apia, ia adeverință, se duce la banca și încheie contractul susținut de garanția de stat (…) care înseamnă 80%. Cu siguranța că acest credit poate fi returnat, pentru că ai subvenția! Practic este un multiplu de 3 ani asubveției anuale. Nu există niciun risc, nici la fermier, pentru că vine subvenția de la UE, deci nu sunt banii lui, și nici pentru bancă”, a detaliat ministrul Daea.

„CEC este prima unitate bancară care a înțeles și a pornit la acest drum și vreau să le mulțumesc”, a precizat Daea.

Potrivit ministrului Agriculturii, toate aceste măsuri au fost discutate cu fermierii, iar programul „De 3 ori subvenția” reprezintă cea mai ușoară cale, care nu angajează sume bugetare, neexistând nici constrângeri pentru aprobarea acestui mecanism la UE.

„Un lucru foarte bun: dobânda este de 2% și stabilă, evident, care se sprijină de ROBOR, dar va funcționa pe toată perioada de contractare a creditului (3 ani)”, a mai precizat Petre Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole