DAEA: “E PAMANTUL TARII SI TREBUIE SA STIM PE MAINILE CUI SE AFLA ACEST PAMANT”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, estimează că   în două luni va finaliza o analiză a terenurilor deţinute de străini în RomâniaE pământul ţării şi trebuie să ştim pe mâinile cui se află acest pământ. Lucrăm la date, avem date parţiale în momentul acesta, pentru că ele sunt foarte greu de individualizat, având în vedere faptul că în numele altora sunt terenurile respective. Sper ca în maxim două luni de zile să avem situaţia foarte clară la nivelul ţării, pentru că este o problemă de interes naţional, să cunoaştem care este situaţia în România foarte exact, a spus Petre Daea la conferinţa organizată de Institutul Naţional de Statistică (INS) privind perspectivele de dezvoltare ale agriculturii româneşti prin prisma rezultatelor Anchetei Structurale în Agricultură 2016 (ASA 2016).

Potrivit rezultatelor finale ale Anchetei Structurale în Agricultură 2016, publicate de INS în decembrie 2017, din 2013 până în 2016, numărul exploataţiilor agricole din România a scăzut cu 5,7%, iar suprafaţa agricolă utilizată s-a redus cu 4,2%. În 2016, 53% din totalul de 3,4 milioane de exploataţii agricole aveau sub 1 ha şi lucrau numai 5,1% din suprafaţa agricolă, în timp ce doar 0,5% din ferme aveau peste 50 ha şi exploatau mai mult de jumătate din toată suprafaţa agricolă utilizată în ţara noastră.

Datele INS mai arată că, din punct de vedere al modului de deţinere a suprafeţei agricole utilizate, peste 61,4% din aceasta era, în 2016, în proprietatea celor care o exploatau, incluzând aici şi terenul comun, iar 28,7% erau terenuri luate în arendăPersoanele fizice aveau în proprietate 42,5% din întreaga suprafaţă agricolă utilizată, iar persoanele juridice doar 18,9%.

Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), a declarat că Ancheta Structurala în Agricultură   nu a avut în vedere şi naţionalitatea celor care deţin terenuri.

Potrivit datelor INS, numărul exploataţiilor agricole a ajuns la 3,422 milioane la finalul anului 2016, în scădere cu 5,7% faţă de cel înregistrat în 2013 şi cu 11,3% faţă de 2010.

Numărul exploataţiilor agricole fără personalitate juridică a fost de 3,396 milioane, cu 5,7% mai mic decât în anul 2013, iar numărul exploataţiilor agricole cu personalitate juridică a fost de 26.000, cu 6,4% mai mic decât în anul 2013.

Suprafaţa agricolă utilizată a exploataţiilor agricole a fost în scădere cu 4,2% faţă de cea înregistrată la Ancheta Structurală în Agricultură 2013 şi cu 6% faţă de Recensământul General Agricol 2010.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult