Daea, conferință de presă la adăpostul nopții: „Nu vor fi întrebări!”

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a ieșit în sfârșit, miercuri seara, cu trei ore întârziere, în conferința de presă pe care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale o anunțase pentru ora 18:30, având ca temă „discuțiile avute cu oficialii europeni și omologii din Ucraina despre situația cerealelor”.

Ieșit în fața jurnaliștilor, Petre Daea a anunțat din start că nu vor fi întrebări, apoi a citit de pe foaie un comunicat – pe care l-a și înmânat celor prezenți – cu nimic diferit față de informațiile transmise de Ministerul Agriculturii printr-un comunicat dat publicității la ora 15:43.

„(…) Am pus în discuție situația deosebit de dificilă cu care se confruntă fermierii din cauza afluxului de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Ministrul Agriculturii din Ucraina a mulțumit pentru implicare și sprijinul acordat de România Ucrainei. Ministrul Agriculturii Petre Daea a prezentat omologului său situația deosebit de gravă existentă în România. În contextul actual care este mult mai grav dat fiind faptul că trei state (Polonia, Ungaria și Slovacia) au luat măsuri unilaterale de interzicere a importului la care s-a adăugat și Bulgaria cu interzicere a importului începând cu data de 24 aprilie. În aceste condiții România rămâne singura poartă de import a produselor din Ucraina”, se arată în comunicatul prezentat de Petre Daea în fața jurnaliștilor.

În continuare, Petre Daea a prezentat măsurile deja anunțate de Ministerul Agriculturii:

„România a luat măsura de intensificare a verificărilor în vamă a calității produselor importate din Ucraina, verificări coordonate de către ANSVSA, conform legislației europene în vigoare. Această măsură a fost comunicată ministrului ucrainean. De asemenea, ministrul ucrainean a fost informat că statul român va implementa măsuri de securizare suplimentară pentru transportul produselor care tranzitează teritoriul României către state terțe. Începând de mâine un colectiv de specialiști format din reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne, ai ministerului Transporturilor, ai Mininisterului Finanțelor și ai MADR va proceda imediat la implementarea soluțiilor tehnice pentru monitorizare. De asemenea, ministrul Agriculturii a rugat pe ministrul ucrainean să folosească toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru ca agenții economici din Ucraina să reducă exportul de cereale și plante oleaginoase către România, dirijând exportul pentru culoarele de tranzit. Ministrul Agriculturii (Petre Daea – n.r.) a informat că miniștrii agriculturii din Polonia, Bulgaria, Ungaria Slovacia și România au făcut propuneri vicepreședintelui Comisiei Europene Valdis Dombrovskis comisar european responsabil cu politica comercială la nivelul UE și comisarului pe probleme de agricultură, Janusz Wojciechowski privind regulile de comerț. Ministrul agriculturii Ucrainean a solicitat o întrevedere tete-a-tete cu ministrul român, întâlnirea va avea loc vineri 21 aprilie ora 9.00 la București pentru găsirea si a altor soluții ce pot fi implementate în vederea asigurării tranzitului în România și alte probleme specifice situației actuale”, a mai transmis Petre Daea.

Șeful MADR a mai relatat că, imediat după discuția purtată cu ministrul ucrainean al agriculturii, a avut o întâlnire în format videoconferință în cadrul căreia a purtat discuții cu omologii din Polonia, Ungaria, Bulgaria și Slovacia pentru a se pune de acord asupra conținutului unei scrisori care a fost deja înaintată comisarului responsabil de comerț exterior și comisarului pentru agricultură, cu măsuri pe termen scurt mediu și lung, necesare pentru protejarea fermierilor.

De asemnea, ministrul Daea a mai precizat că a participat la o ședință de lucru în format videoconferință cu Valdis Dombrovskis, comisar european responsabil cu politica comercială la nivelul UE, și cu Janusz Wojciechowski, comisarul pe probleme de agricultură.

„România a precizat faptul că are in prezent cea mai mare expunere privind impactul negativ al importurilor din Ucraina întrucât celelalte state vecine au luat măsuri unilaterale privind interzicerea importurilor. România a subliniat că se vede amenințată de un aflux și mai mare de cereale din Ucraina întrucât punctele de ieșire din UA către celelalte state sunt închise. România a rămas principal culoar de tranzit, iar Portul Constanta devine și mai aglomerat”, a mai spus Petre Daea.

Potrivit acestuia, vicepreședintele CE Valdis Dombrovskis a afirmat răspicat că măsurile unilateral luate de cele patru state europene sunt ilegale, contravin Tratatelor de Aderare și Acordului de Asociere încheiat între UE și Ucraina. De asemenea, Dombrovskis a somat cele patru state să și le retragă, altfel propunerile Comisiei nu se vor aplica.

„Cei doi comisari au prezentat un pachet de sprijin pe care Comisia îl pune la dispoziția celor cinci țări compus din 100 de milioane de la intervenția de criză a CE, urmând ca această sumă să fie repartizată în perioada imediat următoare, și un pachet de reglare a importurilor din Ucraina. Acesta prevede activarea mecanismelor de salvgardare excepțională, care înseamnă oprirea importurilor până în data de 5 iunie pentru produsele: grâu, porumb, semințe de floarea soarelui si semințe de rapiță. Comisarul a menționat că această măsură poate fi luată în 48 de ore după ce statele care au luat măsuri unilaterale și le retrag”, a mai precizat ministrul Daea, arătând că s-a solicitat poziția miniștrilor din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și România, iar toate statele au susținut că sunt necesare soluții pentru suplimentarea listei de produse beneficiare de măsuri de salvgardare și a regândirii perioadei de aplicare, prin prelungirea ei.

„Întrucât nu s-a ajuns la un consens în această privință, vicepreședinte CE a precizat faptul că problema importurilor a fost ridicată la rang de prim-ministru și președinte prin semnarea scrisorii comune a celor patru prim-miniștri și a președintelui Bulgariei. Prin urmare a solicitat ca statele membre să se pună de acord, până la finalul acestei săptămâni, prin consultare a celor patru prim-miniștri și a președintelui Bulgariei”, se mai arată în comunicatul citit de Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole