Daea cere Comisiei să mai plimbe ursul cu Directiva Habitate: „Nu putem sta pasivi! Sunt pierderi materiale și de vieți omenești!”

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a cerut cu subiect și predicat Cosiliului și Comisiei Europei modificări asupra Directivei Habitate, referitoare la populațile de carnivore mari.

Prezent la reuniunea Consiliului Agricultură și Pescuit, care s-a desfășurat la Bruxelles, pe 26-27 septembrie, ministrul Daea a atras atenția că pe teritoriul României se află jumătate din populația europeană de urși, ajungând la o densitate care deja pune în pericol nu numai activitatea crescătorilor de animale, ci chiar vieți omenești.

„După cum se știe România a mai adus în atenția Consiliului și Comisiei problema prejudiciului provocat de carnivorele mari, în mod deosebit de urși, unde exemplarele existente pe teritoriul României reprezintă aproximativ 50% din populația europeană de urși. Această realitate impune schimbări esențiale privind Directiva Habitate care trebuie să aibă în vedere starea de fapt pentru a se interveni cu modificări esențiale în vederea protejării crescătorilor de animale din țările noastre. Nu putem sta pasivi! Nu putem sta legați de unele prevederi ale directivei în condițiile în care înregistrăm multe pagube materiale și chiar de vieți omenești”, a avertizat Petre Daea.

Șeful MADR a cerut de la tribuna Consiliului AgriFish regândirea măsurilor Directivei Habitate, în sensul adecvării acestora fiecărui context regional, în vederea asigurării unui control rațional al populațiilor de carnivore mari.

„Trebuie să punem în aplicare măsurile cele mai adecvate, în fiecare context regional, care să asigure controlul numărului carnivorelor mari astfel încât să se păstreze un echilibru rațional între populația de carnivore mari, efectivele de animale și activitățile economice din zonele rurale a întregului ecosistem. În cei 30 de ani de existență a Directivei s-au înregistrat numeroase schimbări, efectivele de carnivore mari au crescut enorm și este nevoie de a regândi prevederile europene în materie. În această logică se înscrie și demersul nostru comun!”, a mai spus Daea, potrivit unui comunicat MADR remis marți redacției AgroTV,

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole