Daea: „În agricultură nu trebuie să opreşti programele. Am distrus cu mâna noastră ce am avut!”

România se confruntă acum cu grave probleme din cauza secetei pentru că „am distrus cu mâna noastră ce am avut”, a afirmat, joi dimineață, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, referindu-se la canalele de irigaţii și la lipsa continuității programelor de investiții în acest domeniu.

„Se pune întrebarea ce caută ministrul Daea pe aceste canale? Caută ceea ce am pierdut de-a lungul vremii. Uitaţi cum am pierdut de 30 de ani canalele acestea. Am pierdut dalele de pe ele. Anul trecut au fost decolmatate, pentru că aici au fost pline cu pământ. Constructorul a executat lucrarea de decolmatare pentru că s-au oprit lucrările de investiţii, iată ce vegetaţie şi practic acest canal este impracticabil”, a declarat Petre Daea în cadrul unei vizite efectuate la Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii (OUAI) Movila.

Șeful MADR a arătat că toate criticile aduse amenajărilor de irigații făcute în vechiul regim nu sunt îndreptățite.

„Am spus-o de fiecare dată şi o repet. Am distrus cu mâna noastră ce am avut, foarte bine făcut. Şi uitaţi-vă canale dalate, pentru că se pune tot mereu întrebarea «România are canale deschise unde pierde apa datorită lipsei de impermeabilitatea a canalului». Nu e adevărat. Uitaţi-vă, aici e proba! Canale de acestea au fost impermeabilizate cu folie, au fost puse dalele respective pentru a proteja taluzurile şi de-a lungul vremii pe de o parte am distrus dalele, s-a dus şi folia de pe ele şi arată cum îl vedeţi acum”, a explicat Daea.

În opinia ministrului Agriculturii, orice întrerupe a programelor destinate agriculturii, în special când vorbim despre hidroameliorări, atrage după sine pagube importante.

„Anul trecut spuneam că patru luni de zile s-au oprit investiţiile aici. Aşa mi-a spus constructorul. Iată justificarea faptului că în agricultură nu trebuie să opreşti programele. Iată justificarea faptului că în construcţiile acestea hidroameliorate este o pagubă în condiţiile în care opreşti, nu le mai iei din acelaşi loc, că uite, nu le mai luăm unde le-a lăsat, acum e cu vegetaţie, acum trebuie curăţită vegetaţia, lucru care s-a făcut, să erbicidăm în aşa fel încât să nu mai crească vegetaţia pentru a putea curăţi taluzurile şi punem folie, realizăm impermeabilizarea, nu pierdem apă pe aceste canale”, mai spus Petre Daea.

Ministrul Agriculturii a ținut să menționeze și care sunt cele trei mari obiective pe care le are în vedere în period următoare în ceea ce privește irigațiile.

„În proiectele pe care le-am făcut şi în proiectele pe care le executăm urmărim trei obiective mari. Primul obiectiv este acela ca să realizăm staţiile de pompare, să le echipăm, cu mijloace moderne de pornire, practic să le automatizăm, să consume puţin curent. Al doilea punct este acela de a asigura secţiunea de scurgere. Curăţim secţiunile de scurgere ale canalelor în aşa fel încât ca apa să se ducă lin spre staţiile de punere sub presiune. Şi al treilea obiectiv este acela de a impermeabiliza canalul. Prin aceste lucrări pe care le vedeţi, acest lucru se face”, a precizat Petre Daea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole