Dacian Ciolos: ”Nu poate nimeni sa-mi interzica sa sprijin producatorii locali”

Modificările la legea 321/2009, care au intrat în vigoare în urmă cu câteva zile, au stârnit un val de controverse în industria agroalimentară din România. Noua lege stipulează faptul că au fost interzise la raft cuvintele „produs în România”. Astfel, comercianții nu vor mai putea afişa faptul că este vorba despre produse româneşti, ceea ce va face ca acestea să fie mai greu de identificat.

Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, europarlamentarul Dacian Cioloș a vorbit despre această problemă. În opinia sa, nu există niciun motiv pentru ca sintagma ”produs în România” să dispară de pe rafturi, câtă vreme nu limitează dreptul altor produse de pe piața europeană să concureze cu produsele locale.

„Eu nu văd de ce ar dispărea această sintagmă. Un produs românesc e un produs românesc. Eu nu știu de niciun infringement care să-ți interzică să numești un produs cum vrei tu să-l numești și să-l promovezi cu calitățile pe care le are. Infringementul vine dacă limitezi dreptul altor produse de pe piața europeană să vină să concureze cu produsele tale. Atunci da, dar să promovezi un produs, nu văd de ce. Eu unul vă spun: consumați produse alimentare românești, pentru că sunt produse locale, pentru că amprenta de carbon e mai redusă pentru că le transportăm pe o distanță mai scurtă, pentru că sunt proaspete, pentru că puteți vedea de unde vin, pentru că puteți fi în contact cu fermierii care le produc, pentru că pot fi produse de sezon, pentru că sprijiniți producătorii locali pe care vreți să-i sprijiniți. Nu poate nimeni să-mi interzică să sprijin producătorii locali consumând produse locale.

Eu, împreună cu un grup de colegi din domeniul agricol vrem să promovăm și ne gândim cum putem să punem cap la cap toate aceste platforme de pe internet, care s-au dezvoltat foarte mult în ultimele două luni. În hypermarket-uri sunt standuri care promovează produsele românești, pentru că sunt produse locale, ca să ajute producătorii. Problema e dacă prin lege impui unui magazin să vândă doar produse românești și să nu aibă dreptul să vândă produse de pe piața europeană sau dacă la frontieră pui restricții.

Dacă cineva de la Parlament a spus că Uniunea Europeană interzice să promovăm produsele locale, eu mă angajez să dau consultanță gratuită ca să găsim formula prin care putem promova produsele locale românești”, a precizat Dacian Cioloș pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole