Dacian Cioloș, despre noua PAC: ”Nu este o reformă adevărată”

Noua Politică Agricolă Comună nu reprezintă o reformă în adevăratul sens al cuvântului, iar pentru următorul exercițiu financiar, după 2027, Europa trebuie să regândească total felul în care se cheltuie banii europeni, este de părere Dacian Cioloș, președintele grupului Renew Europe din Parlamentul European.

”Din punctul meu de vedere, nu este o reformă adevărată. O adevărată reformă ar trebui să revadă complet felul în care se cheltuie banii europeni, pentru că acest sistem de subvenții la unii la hectar, la alții pe fermă, cu referințe care merg în urmă cu 10-20 de ani, nu mai este de actualitate dacă ne uităm la ce înseamnă agricultura și sistemul agroalimentar. 

Se pune tot mai mult accentul pe calitatea și siguranța alimentelor, pe impactul practicilor agricle asupra mediului, tot mai multe probleme sunt ridicate de agricultori care nu pot să-și realizeze venituri suficiente, să trăiască din activitatea agricolă. Din puntcul meu de vedere, o nouă Politică Agricolă Comună ar trebui să repună pe masă toate aceste elemente și să rediscutăm felul în care putem să folosim cel mai eficient acești bani.

Noi încă suntem tributari unui sistem care a fost gândit înainte de extinderea UE. Și în România avem multe discuții – de ce avem plățile acestea la hectar care nu sunt legate și de o activitate agricolă, de ce referința pentru subvențiile pe animale este tot timpul în trecut, de ce activitatea agricolă și fermierul activ nu sunt definite suficient de clar – pentru că suntem tributari unei legislații de bază care a fost gândită în urmă cu 20-30 de ani și am făcut doar ajustări”, a precizat Cioloș.

Potrivit lui Cioloș, subvențiile oferite fermierilor nu mai trebuie privite ca o favoare, ci ca o simplă plată pentru serviciile oferite de agricultori.

”Când am fost Comisar European, am încercat să gândesc lucrurile cu totul altfel și să facem distribuirea acestor fonduri din PAC pe alte criterii decât referințele istorice. Atunci, timpul a fost prea scurt să schimbăm lucrurile, dar acum, după ajustarea care va fi aplicată peste 2 ani, o să avem timp 3-4 ani să regândim complet felul în care trebuie să folosim fondurile europene, să nu mai trebuiască să fim tot în defensivă”, a subliniat Dacian Cioloș pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole