20 septembrie 2021 - 06:01

Dacian Ciolos: ”Facem o mare greseala daca ne concentram doar asupra PAC”

Este o mare greşeală să ne concentrăm în viitor doar asupra Politicii Agricole Comune (PAC) şi a bugetului acesteia deoarece agricultura este îndreptăţită să apeleze şi la alte resurse financiare la care România va avea acces direct sau indirect din fondurile europene, susţine Dacian Cioloş, preşedintele Grupului Renew Europe, membru al Comisiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală în Parlamentul European.

“Politica Agricolă Comună (PAC) este principalul instrument european prin care agricultorii sunt ajutaţi să facă faţă provocărilor. În viitor facem o mare greşeală dacă ne concentrăm doar asupra PAC şi a bugetului PAC din diferite motive. Oricât efort am face, bugetul PAC nu o să mai crească. Trebuie să ne asigurăm că el nu scade şi că banii rămân în PAC pentru a face faţă provocărilor. Dincolo de bugetul PAC despre care tot vorbim de când România a intrat în Uniunea Europeană, trebuie să fim conştienţi că agricultura este cu totul îndreptăţită să facă apel şi la alte resurse financiare la care România va avea acces direct sau indirect din fondurile europene, la fondurile din politica de coeziune şi de dezvoltare regională şi la proiecte mari de infrastructură care ţin de agricultură, pentru toată partea de transformare, inclusiv transformarea digitală”, a spus Cioloş joi, la Conferinţa Naţională a Clubului Fermierilor Români pentru Agricultura Performantă, eveniment organizat la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, sectorul agricol român va putea apela şi la fondurile din Cercetare-Dezvoltare, dar acestea ar trebui să fie pilotate de sectorul productiv agricol şi nu doar de stat.

“Evident că statul are un rol cheie care nu poate fi înlocuit de altcineva, dar cred că nu mai este suficient ca statul să dea direcţia cercetării agricole din România. Asta trebuie să vină de la agricultori şi pot fi folosite şi aici fonduri europene. Mai sunt şi alte instrumente financiare care vor apărea în perioada următoare. Pactul Verde va fi însoţit şi de un fond de tranziţie justă, de care vor beneficia toate ţările afectate de procesul acesta de transformare, iar România este al treilea beneficiar după Polonia şi Germania. Aici sectorul agricol mai are nevoie de partea politică din România, pentru că în măsura în care va exista o viziune şi un plan multianual de însoţire a acestui proces de transformare a aplicării Pactului Verde, agricultura şi aici ar trebui să beneficieze de acest instrument”, a precizat Cioloș.

Fostul comisar european a mai subliniat că vor mai fi şi alte instrumente financiare de investiţii, care vor fi susţinute de bănci de investiţii cum sunt BERD, BEI şi alte bănci private. “Ar trebui privit ansamblul acestor oportunităţi care se deschid în faţă”, a transmis fermierilor preşedintele Grupului Renew Europe.