20 aprilie 2021 - 19:30

D. Musca: ”Porcii mistreti trebuie ucisi! Sa intervina ministrul de Interne”

Preocuparea majoră asupra a ceea ce înseamnă pandemia produsă de noul Coronavirus a scos la iveală un lucru extrem de important: avem nevoie de agricultura noastră, cea care oferă, iată, în caz de stare de urgență, hrana cea de toate zilele.

Dacă până acum hipermarket-urile și piața alimentară în general abundau de produse venite din afară, ne dăm seama ca tot mâncarea tradițională, produsă pe pământ românesc, este cea care ne vine în ajutor. Doar că fermele, în special cele de creșterea porcilor, s-au confruntat cu mari probleme, una dintre acestea fiind pesta porcină africană, cea care a făcut ca efective întregi să piară.

Supărarea este cu atât mai mare cu cât unul dintre vectorii considerați răspunzători de transmiterea pestei, porcul mistreț, continuă să rămână un pericol, atâta vreme cât măsurile ce se impun nu sunt puse în aplicare. De aceea, un fermier cu experiență, ing. Dimitrie Muscă, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru AGRO TV,  vine cu propunerea ca ministrul de interne, prin pârghiile de care dispune și autoritatea cu care este investit, să intervină hotărât, astfel încât mistreții bolnavi să fie lichidați.

Domnia sa consideră ca modelul implementat în Germania, prin care animalele sunt reduse dramatic ca număr, ar fi o soluție aplicabilă și la noi, fără teama că se strică echilibrul ecologic. Este foarte posibil ca virusul în sine să omoare până la urmă mulți mistreți, însă vor supraviețui cei mai rezistenți, chiar dacă fac o formă a bolii, vor rămâne în viață și vor continua să păstreze și să transmită virusul în continuare. Cei care au de suferit sunt agricuItorii și, implicit, noi toți, pentru că iată, avem nevoie de hrana autohtona, este de părere ing. Dimitrie Muscă.

Reporter: Daria Diaconiuc / Redactor: Elena Picu