Un cutremur cu magnitudinea 4,1 pe Richer s-a produs duminică seara, la ora locală 20:55, în Muntenia, judeţul Dâmboviţa, arată informaţiile publicate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
Cutremurul a avut loc la adâncimea de 30 de kilometri si s-a produs la 48km NV de Ploiesti, 56km NE de Pitesti, 58km S de Brasov, 93km NV de Bucuresti, 126km SE de Sibiu, 147km N de Ruse, 160km NE de Craiova, 195km SV de Bacau, 198km V de Braila, 206km V de Galati.
Cel mai mare cutremur din 2022 s-a produs în data de 16 ianuarie şi a avut magnitudinea de 4,4.
Ultimul cutremur cu magnitudinea de 4,2 pe Richter s-a produs marți dimineață, în zona Vrancea, județul Buzău, la 140 de kilometri adâncime.
Cutremurele din România, de origine tectonică, se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi < 60km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 și 200 km adâncime). Zona seismogena cu cel mai ridicat potențial distructiv este situată în litosfera subcrustala, la curbura Carpaților Orientali – regiunea Vrancea. Pe lângă aceasta, există câteva zone de surse seismice superficiale, de importantă locală pentru hazardul seismic: zonele Est – vrânceană, Făgăraș – Câmpulung, Danubiană, Banat, Crișana – Maramureș, depresiunea Bârlad, depresiunea Predobrogeana, falia Intramoesica, depresiunea Transilvaniei.