Cuștile pentru animale de fermă ar putea fi interzise. Un milion de europeni susțin măsura

iepuri

Comisia Europeană va propune eliminarea treptată a cuștilor pentru anumite animale de fermă, iar o propunere legislativă va fi anunțată cel târziu în 2023. Astfel, oficialii dau curs inițiativei cetățenești europene (ICE) „Să punem capăt erei cuștii”, susținută de peste un milion de cetățeni din întreaga Uniune Europeană. De asemenea, propunerea va face parte din procesul de revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor în cadrul strategiei „De la fermă la consumator”, proces care se află în desfășurare.

Propunerea Comisiei va viza, în mod deosebit, animalele care fac deja obiectul legislației (găinile ouătoare, scroafele și vițeii) și alte animale menționate în ICE: iepuri, puicuțe, găini ouătoare pentru reproducere, pui de reproducție pentru puii de carne, prepelițe, rațe și gâște. Pentru aceste animale, Comisia a solicitat deja Autorității Europene pentru Siguranță Alimentară să completeze dovezile științifice existente în vederea stabilirii condițiilor necesare pentru interzicerea cuștilor.

„Angajamentul nostru este limpede: eliminarea treptată a cuștilor pentru animalele de fermă va face parte din măsurile pe care le vom întreprinde în cadrul strategiei ‘De la fermă la consumator’ și va conduce la sisteme agricole și alimentare mai durabile. Sunt hotărâtă să mă asigur că UE își păstrează rolul de pionier în materie de bunăstare a animalelor pe plan mondial și că ne ridicăm la nivelul așteptărilor societății”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Inițiativa cetățenească a circa un milion de europeni reflectă cererea de tranziție către sisteme agricole mai etice și durabile, ceea ce presupune o revizuire a normelor privind bunăstarea animalelor. Răspunsul la această cerere din partea societății reprezintă o prioritate majoră pentru Comisie. Potrivit legislației actuale privind protecția animalelor, numai găinile ouătoare, puii de carne, scroafele și vițeii fac obiectul normelor referitoare la plasarea în cuști.

Comisia Europeană s-a angajat să propună o revizuire a legislației privind bunăstarea animalelor și în cadrul strategiei sale „De la fermă la consumator”, inclusiv în ceea ce privește transportul și creșterea.

Pe de altă parte, CE va încerca să identifice măsuri de sprijin pentru domeniile conexe considerate esențiale, cum ar fi comerțul, cercetarea și inovarea. Noua Politică Agricolă Comună va oferi sprijin financiar și stimulente pentru fermierii care cresc animale de fermă, astfel încât aceștia să-și modernizeze unitățile și să corespundă noilor standarde. O altă modalitate de sprijin pentru fermieri este Fondul pentru o tranziție justă, precum și Mecanismul de redresare și reziliență.

Întrucât încetarea utilizării cuștilor va necesita modificări ale sistemelor agricole actuale, Comisia va analiza implicațiile socioeconomice și de mediu ale măsurilor ce urmează a fi adoptate, precum și beneficiile aduse în ceea ce privește bunăstarea animalelor în cadrul unei evaluări a impactului prevăzută a fi încheiată înainte de sfârșitul anului 2022. În acest context, cel târziu până la începutul anului 2022 va fi organizată o consultare publică. CE va evalua în ce măsură eforturile menite să ducă la intrarea în vigoare a legislației propuse începând cu 2027 au sorți de izbândă, se mai arată în comunicat.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 răspunsuri

  1. La crescatoriile de vipere se are in vedere renuntare la custi? Dar oamenii, si ei sunt dependenti de „cusca”, vor renunta si ei?

    1. Viperele se cresc in terariu, nu in cusca, altfel am putea sa numim si acvariul cusca. In ceea ce priveste oamenii… noi am decis de bunavoie sa traim in cusca de cand ne-am dat jos din copac. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture