În perioada epidemiei, românii încep să se mobilizeze pentru a-i ajuta pe cei aflați în nevoie, care stau izolați în casă. Ieșirile în locurile publice sunt restricționate, iar deplasarea la magazine poate deveni foarte periculoasă pentru sănătate, deoarece există riscul să fii expus persoanelor infectate. Astfel, a fost lansat un proiect nou în perioada epidemiei care îți poate transporta gratuit produsele de care ai nevoie chiar la ușa ta.
Grupul civic Geeks for Democracy a lansat o inițiativă online și offline în perioada epidemiei cu noul coronavirus, COVID-19 prin care pot livra alimente necesare bătrânilor sau celor care nu se pot deplasa în siguranță la magazine. Este un proiect de tip reacție rapidă, prin care voluntari, momentan din București, dar care se pot extinde și în județe din România, pot ajuta persoanele aflate în imposibilitate de a se deplasa să primească alimente și/sau produse sanitare, pe durata coronavirusului COVID-19.
Cât costă?
Fiecare persoană plătește doar banii pentru cumpărături. Transportul și celelalte detalii logistice sunt gratuite.
Cum pot să ajut?
Fermierii care doresc să contribuie la această inițiativă și să ajute persoanele în dificultate pot deveni voluntari prin completarea acestui formular dedicat. După completare, persoanele responsabile vor contacta voluntarii și vor discuta toate detaliile logistice pentru organizare.
O altă modalitate de ajutor este să donezi online, pe G4D.cateunpic.ro, pentru a ajuta asociația să acopere cheltuielile cu transportul, măști, mănuși, dezinfectanți și cu alte elemente necesare.
Cum mă înscriu pentru a primi cumpărături?
Cei care au nevoie de ajutor pentru realizarea cumpărăturilor necesare și livrarea lor la domiciliu se pot înscrie pe pagina de Facebook Cumpărături la Usa Ta.
Aceasta este o inițiativă de tip crowdsourcing care folosește resursele și bunăvoința oamenilor pentru a face față unei probleme punctuale. Până astăzi, 13 martie, la nivel național, au fost confirmate 68 de cazuri de cetățeni infectați cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre cei 68 de cetățeni care au contactat virusul, 6 au fost declarați vindecați și au fost externați.