18 ianuarie 2022 - 12:03

Cum va modifica Brexit-ul realitatile agro-industriei europene

Amenințările unui brexit fără acord, condus de noul premier al Marii Britanii, Boris Johnson, creează panică în industria cărnii din Marea Britanie.

În timp ce mesajul potrivit căruia Marea Britanie este serioasă cu privire la plecarea fără un acord, încă trebuie să convingă politicienii UE, îngrijorarea cumpărătorilor de retail continentali a crescut, aceștia refuzând să acorde contracte de furnizare pe termen lung cu exportatorii britanici de carne.

Asociația British Meat Processors Association a avertizat că, dacă acest lucru continuă, am putea fi martorii unor declinuri structurale și pe termen lung a capacității agricole a Regatului Unit.

Acesta a spus că europeni care au în vedere achiziționarea de carne britanică se confruntă acum cu riscuri multiple pe care nu erau pregătiți să și le asume.

„Principalul dintre aceștia este posibilitatea ca acestea să poată fi împărțite cu tarife de până la 65% la anumite importuri care urmează să fie livrate după 31 octombrie. Prin urmare, angajarea oricăror contracte de furnizare care se extind după data Brexit nu au niciun sens pentru clienții noștri din Europa și, într-adevăr, în restul lumii.

„Asiguratorii care acoperă aceste loturi și facilitează circulația mărfurilor între țări refuză să se indemnizeze împotriva pierderilor legate de un brexit fără acord. Cuplul care are o rată de schimb volatilă, întârzieri ale frontierei înconjurate și o incertitudine completă în privința faptului că Brexit se va întâmpla chiar la 31 octombrie înseamnă că soluția evidentă pentru cumpărătorii din UE este să furnizeze produse din altă parte”.

Industria ouălor

Între timp, industria de ouă din Marea Britanie spune că tarifele sunt „obligatorii” pentru sector, întrucât riscă să fie subcontractate de producătorii low-cost din întreaga lume.

Phill Crawley, vicepreședinte al Consiliului de pasăre NFU, a declarat că este important să restricționeze importurile de ouă de calitate inferioară pentru a proteja producătorii autohtoni.

„Sectorul ouălor este important: datele industriei au arătat că mâncăm peste 13 miliarde de ouă în fiecare an în Marea Britanie, iar consumul este în creștere. Aproximativ 87% dintre aceste ouă sunt produse aici în Marea Britanie”.

Domnul Crawley a declarat că este preocupat în special de piața ouălor lichide, deoarece este un produs comercializat care nu a beneficiat de aceeași măsură a angajamentului retailerului. Aproximativ 50% din importurile de ouă provenite din UE în Marea Britanie sunt sub formă de ouă uscate sau lichide.

„Dacă eliminarea tarifelor înseamnă că aceste produse vin din afara UE, atunci nu putem garanta că aceste importuri ar fi fost produse la aceleași standarde pe care le așteaptă consumatorii noștri. De asemenea, este rezonabil să presupunem că produsul UE, produs la aceleași standarde ca și Marea Britanie, ar fi deschia calea către volumele mai mari de importuri din țările din afara UE”.

Bunăstare

Între timp, RSPCA a avertizat că discuțiile despre dereglarea fermei, care ar putea avea loc într-un scenariu Brexit fără acord, ar însemna că standardele de bunăstare pentru animalele din Marea Britanie ar scădea.

David Bowles, șeful afacerilor publice al RSPCA, a declarat că puiul clorat și carnea hrănită cu hormoni erau acum mult mai aproape de a deveni o realitate terifiantă.

Dl Bowles a spus că a venit timpul ca Guvernul să planifice durabilitatea pe termen lung pentru industria agricolă, mai degrabă decât ajutorul pe termen scurt:

„Aceasta înseamnă menținerea și consolidarea reglementărilor, asigurarea viabilității schemelor de bunăstare ridicată și creșterea cererii consumatorilor prin extinderea metodei de producție etichetarea de la ouă, și la alte produse de origine animală”.

In conditiile existentei unei piete unice, subiectul iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana este deosebit de important, Conditiile in care se va petrece acest lucru avand implicatii foarte serioase asupra agro-zootehniei europene si asupra fiecarui

Fermier European in parte, inclusiv asupra fermierilor din Romania, prin modificarea conditiilor de piata.