Cum va fi vremea în următoarele șapte zile

Temperaturile vor trece peste limita normalului la începutul săptămânii viitoare.
rainbow-220731_1280
Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică joi dimineața prognoză meteorologică pentru intervalul 3 – 9 noiembrie. În primele zile ale intervalului va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, după care, spre sfârșitul perioadei se va produce o încălzire în evoluția vremii, în cea mai mare parte a țării.
Temperatură maximă a aerului va oscila între 5 și 20°C, în toate regiunile. Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -5 și 15°C pe întreg teritoriul agricol al țării, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare, unde local vor fi condiții de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va încadra între 6 și 14°C în majoritatea regiunilor agricole, limite favorabile continuării proceselor de creștere și dezvoltare la speciile de toamnă. Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale în aproape toată țara, acestea fiind însoțite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în centrul și sudul Dobrogei, izolat în vestul Crișanei și sud-estul Munteniei.
Regimul termic ridicat din aer și sol va imprima ritmuri normale în desfăsurarea proceselor de creștere și dezvoltare la culturile de toamnă în cea mai mare parte a zonelor agricole, acestea fiind chiar ușor intensificate, pe unele areale din sudul și vestul țării, îndeosebi în semănăturile efectuate în epoca optimă și pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, condițiile agrometeorologice vor fi favorabile proceselor de călire și adaptare la condițiile de iernare, atât a cerealierelor de toamnă, cât și a speciilor pomi-viticole.
Orzul și grâul de toamnă înființate în epoca optimă se vor afla la răsărire (60-100%) și formarea frunzei a treia (10-100%), iar în cele tardive (semănate după 20 octombrie 2016) vor predomina germinarea și răsărirea (10-100%). În funcție de data semănatului, la rapiță se vor continua fazele răsărire (60-100%) și înfrunzire (5-10 frunze). Speciile pomi-viticole vor parcurge maturarea lemnului/coardelor, îngălbenirea și căderea fiziologică a frunzelor, pe întreg teritoriul agricol al țării.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole