Cum va fi vremea în ultimele două săptămâni de toamnă

Weekendul ce urmează va fi unul cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal.
vremeanoiembrie
A nins la munte, este bucurie mare printre iubitorii sporturilor de iarnă, administratorii pârtiilor de schi au început să facă zăpada artificială, însă distracţia asta nu va mai dura mult. La sfârşitul acestei săptămâni vremea va fi din nou caldă, astfel că nămeții din munți se vor topi și vom ajunge din nou la debite ridicate pe pârâurile din zona deluroasă și la pericol de inundații.
Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică o estimare a valorile de temperatură și precipitații pentru intervalul 14-27 noiembrie. În zona montană, de la mijlocul primei săptămani, vremea va intra într-un proces de încălzire. Așadar, dacă acest interval de prognoză va debuta cu valori medii ale temperaturilor maxime ce se vor situa sub pragul înghețului ( -5…-1 grad), după data de 17 noiembrie acestea vor deveni pozitive, spre medii regionale de 4-6 grade. Minimele nocturne, deși în creștere după data de 16 noiembrie, se vor menține pe tot parcursul intervalului preponderent negative. Condiții de precipitații slabe vor fi aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse la începutul și la sfârșitul intervalului.
BANAT. În primele trei zile ale intervalului vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul valorii de 4 grade, în timp ce a minimelor va fi de -4…-3 grade. Ulterior, până la sfârșitul primei săptămani, valorile termice vor crește semnificativ, astfel că în 19 și 20 noiembrie, media maximelor, pe întreaga regiune, va ajunge la 13 grade, în timp ce a minimelor va fi de 5…6 grade, urmând a caracteriza o vreme caldă pentru această dată. În cea de a doua săptămână temperaturile medii diurne vor scădea, ușor și treptat, de la valori de 12…13 grade la început, până la 10 grade la sfârșitul intervalului, când se vor apropia de mediile climatologice specifice ultimei decade a lunii noiembrie. Temperaturile minime vor fi, în medie, în jurul a 4 grade. Probabilitatea de ploaie, pe arii extinse, va fi redicată în jurul datei de 20 noiembrie și în ultimele zile ale intervalului de prognoză. În rest doar izolat vor fi posibile precipitații slabe.
CRIȘANA. În intervalul 14…16 noiembrie vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a valorilor diurne de 2…3 grade. În zilele următoare temperaturile maxime vor crește semnificativ, astfel că la sfârșitul primei săptămani de prognoză vremea va deveni mai caldă decât ar fi normal în această perioadă, cu maxime termice, în medie, pe întreaga regiune, de 14 grade. În cea de a doua săptămână, temperaturile vor începe să scadă ușor și treptat, de la valori medii maxime de 13…14 grade în primele zile, la 10…11 grade la finalul intervalului. Temperaturile minime vor avea variații asemănătoare, cele mai mici valori medii se vor atinge în jurul datei de 16 noiembrie, -5 grade, iar cele mai mari, în zilele de 20 și 21 noiembrie, 5…6 grade. În datele de 14 și de 16 noiembrie vor fi, local, mai ales ninsori, iar ploi pe arii relativ extinse vor apărea în jurul datei de 20 de noiembrie, precum și în ultimele zile ale intervalului. În rest condițiile de precipitații vor fi reduse.
TRANSILVANIA. În primele 3 zile ale intervalului valorile de temperatuă vor fi cu mult mai scăzute decât în mod obişnuit la această dată (mediile maximelor vor fi de 0…1 grad, iar a minimelor de -9…-8 grade). În intervalul următor temperaturile vor creşte spre valori care, între 19 şi 22 noiembrie, vor atinge în medie 10…11 grade, ziua şi 1…2 grade, noaptea. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de prognoză, se va răci uşor şi treptat, în medie, cu 3 grade. Probabilitatea de ninsoare va fi mai ridicată în zilele de 14 şi de 17 noiembrie, iar de ploaie, în jurul datei de 20 noiembrie, dar şi spre sfârşitul intervalului.
MARAMUREŞ. Între 14 şi 17 noiembrie vremea va fi cu mult mai rece decât ar fi normal la această dată, mediile maximelor termice urmând a se menţine în apropierea pragului de 0 grade, în timp ce minimele vor fi negative, chiar şi sub -7 grade. Ulterior, până în jurul datei de 22 noiembrie, se va încălzi, valorile termice vor depăşi mediile climatologice specifice perioadei, iar în cele mai calde zile temperaturile maxime medii, pe întreaga regiune, vor ajunge la 11 grade, iar minimele vor urca până în jur de 3 grade. După ziua de 22 noiembrie, valorile, atât cele diurne, cât şi cele nocturne, vor scădea treptat, în medie, cu până la 2…3 grade. Probabilitatea de precipitaţii va fi mai mare la începutul intervalului, când vor fi mai ales ninsori şi după data de 20 noiembrie când va ploua.
MOLDOVA. În prima săptămână a intervalului de prognoză, vremea se va încălzi treptat. Temperatura aerului va creşte de la valori medii ale maximelor diurne de 1…2 grade şi ale minimelor nocturne de aproximativ -4…-3 grade, ce caracterizează o vreme deosebit de rece, până la valori peste normele climatologice, în medie, de 10 grade ziua şi 3…4 grade noaptea. În cea de a doua săptămână se va resimţi o uşoară răcire la început, apoi temperaturile vor rămâne relativ constante. Vor fi ninsori trecătoare în primele două zile ale intervalului, apoi, cel mai probabil după data de 20 noiembrie, ploi sau burniţă.
DOBROGEA. În primele trei zile vremea va fi rece pentru această perioadă, cu temperaturi maxime ce se vor situa în jurul valorii de 4 grade, apoi, până în jurul datei de 21 noiembrie se va încălzi, iar maximele vor ajunge la 12…13 grade. După data de 21 noiembrie şi până la sfârşitul intervalului, valorile diurne de temperatură vor oscila, în medie, în jurul a 10 grade. Regimul termic nocturn va avea o evoluţie asemănătoare. Cele mai mici temperaturi minime se vor înregistra între 15 şi 17 noiembrie, când mediile vor fi de -2…-1 grad, iar cele mai mari minime vor fi între 19 şi 22 noiembrie, când se vor atinge valori medii de 6…7 grade. La începutul intervalului vor fi condiţii pentru fulguieli izolate, apoi probabilitatea pentru ploi, în general slabe cantitativ, va fi mai mare după data de 20 noiembrie.
MUNTENIA. În primele trei zile ale intervalului vremea va fi deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime de 5…6 grade, în timp ce a minimelor se va situa în jur de -3 grade. Apoi, până la începutul celei de a doua săptămâni, valorile termice vor crește semnificativ, astfel că media maximelor, pe întreaga regiune, va ajunge până la 12 grade, în timp ce a minimelor va fi de 4…5 grade, urmând a caracteriza o vreme mai caldă decât ar fi normal în această perioadă. După data de 21 noiembrie temperaturile medii diurne vor începe să scadă, ușor și treptat, ajungând până la 8 grade la sfârșitul intervalului, când se vor apropia de mediile climatologice specifice ultimei decade a lunii noiembrie. Temperaturile minime vor fi, în medie, între 2 și 4 grade. La începutul intervalului vor fi condiții pentru fulguieli izolate, iar după data de 19 noiembrie va crește probabilitatea pentru ploi, în general slabe cantitativ.
OLTENIA. Începutul intervalului va fi caracterizat de o vreme foarte rece pentru această perioadă, cu valori medii diurne de 5….6 grade. Apoi, vremea va intra într-un proces de încălzire, și va deveni apropiată de normalul termic al acestei date, mediile regionale urcând spre 10…11 grade Celsius. În cea de-a doua săptămână temperaturile maxime vor scădea ușor, spre medii de 7…8 grade. În prima săptămană minimele nocturne se vor situa sub pragul de îngheț, pentru ca mai apoi acestea să crească treptat, spre valori medii regionale de 3…4 grade Celsius. Probabilitatea pentru ploi sau burniţă va fi mai ridicată după data de 19 noiembrie.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole