28 iulie 2021 - 11:11

Cum va fi vremea în primele două săptămâni din luna august

 Moldova și Dobrogea sunt regiunile în care seceta se simte cel mai mult.
 

caldura

Administrația Națională de Meteorologie a făcut publică o estimare a valorilor de temperatură și precipitații pentru următoarele două săptămâni. Sunt șanse să plouă pe arii extinse în primele două zile din această săptămâna.

În zona montană, în următoarele două săptămani, regimul termic se va mentine constant, iar valorile de temperatură vor fi apropiate de normele climatologice specifice pentru sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august. Prin urmare, maximele diurne se vor situa, în medie, între 20 și 22 de grade, iar minimele nocturne vor avea valori medii de 12…13 grade. Instabilitatea atmosferică va fi mai pronuntată în perioadă 26-29 iulie și 1-3 august, când pe arii relativ extinse vor fi averse și izolat se pot cumula cantităti de apă mai însemnate. Ploi de scurtă durată, dar în general slabe cantitativ, se vor semnala la nivel local și în celelalte zile ale intervalului de anticipație.

BANAT. După o primă zi călduroasă, cu o medie regională a temperaturilor diurne de 31…32 de grade, regimul termic va marca o scădere, spre valori maxime de 26…27 de grade pe data de 2 august. Ulterior, vremea se va incălzi u or de la o zi la altă, pană în jurul datei de 6 august, când se vor atinge 32…33 de grade. În a doua săptămană de prognoză nu vor fi variații semnificative ale temperaturii aerului, care se va menține în jurul mediilor atinse la sfârsitul primei săptămani. Temperaturile minime vor scădea treptat la inceputul intervalului, de la aproximativ 19 grade în prima noapte, spre 15 grade pe 4 august, apoi vor creste usor, iar în intervalul 5 – 14 august regimul termic nocturn va fi caracterizat de o medie de 17 grade. Vor fi averse pe arii relativ extinse si izolat, posibil, mai însemnate cantitativ, la începutul intervalului. Ulterior, probabilitatea pentru ploi trecătoare, în general slabe, va creste după data de 7 august.

CRIȘANA. În prima zi vremea va fi călduroasă, cu o medie termică diurnă de aproximativ 31 de grade, dar în a doua zi a intervalului de prognoză vremea se va răci si temerpaturile maxime vor fi de 26 de grade, în medie. În intervalul 3 – 6 august va avea loc o incălzire treptată, care va determina valori de 32 de grade la finalul primei săptămani, iar în a doua săptămană regimul diurn al temperaturii aerului nu va avea variații semnificative si va fi caracterizat de medii ale maximelor de 31…32 de grade. Temperaturile nocturne vor fi în scădere usoară la începutul intervalului, de la 18 grade în prima noapte, spre 14…15 grade în jurul datei de 4 august, apoi vor creste usor si în a doua săptămană se vor situa in jurul unei valori medii de aproximativ 16 grade. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile, când vor fi averse pe arii extinse si izolat se vor cumula cantităti de apă mai importante. Ulterior, probabilitatea pentru ploi de scurtă durată, în general slabe, va fi mai mare pe 7, 12 si 13 august.

TRANSILVANIA. Intervalul de prognoză va debuta cu o vreme călduroasă, caracterizată prin valori medii diurne de 32…33 de grade si nocturne de aproximativ 16 grade. Apoi vremea se va răcori si, în jurul datei de 3 august, maximele diurne vor scădea spre 26 de grade, iar pe 4 – 5 august minimele vor fi de 13 grade, în medie. În weekend regimul termic va creste usor si, pană la sfârsitul celor două săptămană de prognoză, nu vor mai avea loc variații de temperatură, valorile maxime se vor situa în jurul unei medii regionale de 30 de grade, iar cele minime vor fi de aproximativ 16 grade. Averse pe arii relativ extinse se vor semnala pe 2 si 3 august, când izolat se pot înregistra si cantităti de apă mai importante, apoi probabilitatea pentru ploi slabe, trecătoare, va creste după data de 7 august.

MARAMUREȘ. În prima zi de prognoză vremea se va mentine călduroasă, media temperaturilor maxime va fi de aproximativ 31 de grade, iar cea a temperaturilor minime de16…17 grade. În a doua zi regimul termic va marca o scădere accentuată, valorile diurne vor scădea spre 25 de grade, în medie. Valorile nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, astfel încât, în jurul datei de 4 august, nu vor mai depăsi valoarea medie de 14 grade. După această dată va avea loc o usoară incălzire, iar în a doua săptămană de prognoză temperaturile se vor menține constante, în jurul unor medii regionale de 30 de grade ziua și 16 grade noaptea. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată pe 1 si 2 august, când vor fi averse pe arii extinse, izolat mai însemnate cantitativ. Apoi vremea se va ameliora si doar trecător va mai ploua slab, cel mai probabil în jurul datei de 7 august si, din nou, în intervalul 11-14 august.

MOLDOVA. În primele zile ale intervalului de prognoză vremea se va incălzi ușor de la o zi la altă, astfel încât temperaturile medii diurne vor crește de la 31 de grade în prima zi, spre 34…35 de grade pe 28 și 29 iulie, când vremea va deveni caniculară în cursul după-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca o scădere și se va mentine, cu mici variatii, în jurul unei valori medii de 31…32 de grade. Temperaturile nocturne vor crește ușor în prima săptămană de prognoză, de la 17 la 19 grade, în medie, pentru ca după data de 2 august să se mentină în jurul unei medii regionale de 18 grade. Regimul pluviometric va fi în general deficitar, iar probabilitatea pentru ploi slabe, izolate, va fi mai mare între 29 iulie și 3 august.

DOBROGEA. Vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămani. Astfel, în primele două zile temperaturile maxime vor fi, în medie, de 30 de grade în primele două zile, apoi vor marca o creștere și vor ajunge la valori de 32…33 de grade, în perioadă 28 iulie-1 august. Ulterior regimul termic va scădea ușor, iar valorile diurne vor reveni la o medie de 30 de grade spre finalul intervalului. Temperaturile minime se vor mentine la valori medii de 20…22 de grade pe toată durata intervalului de prognoză. Regimul pluviometric va fi în general deficitar,  doar cu totul izolat trecător vor fi conditii pentru ploi slabe cantitativ.

MUNTENIA. Pe tot parcursul intervalului de prognoză regimul termic va caracteriza o vreme călduroasă. Temperaturile maxime vor avea valori medii de 33 de grade în primele două zile, apoi vor crește spre aproximativ 35 de grade, în medie, în jurul datei de 29 iulie, vremea devenind caniculară la câmpie în cursul după-amiezilor. Ulterior, regimul termic va marca doar o usoară scădere, mentinandu-se la valori de 33…34 de grade pană la sfârșitul celor două săptămani de prognoză. Temperaturile minime nocturne nu vor avea variatii semnificative și se vor situa, în medie, între 18 și 20 de grade, cu cele mai ridicate valori pe 31 iulie și 1 august. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi redusă. Totuși, ploi trecătoare, slabe cantitativ, se pot semnala izolat, mai ales în intervalul 1-3 august.

OLTENIA. Vremea va fi călduroasă pe tot parcursul celor două săptămani de prognoză. Regimul temperaturii aerului se va mentine relativ constant, fiind caracterizat prin medii regionale diurne situate între 32 și 34 de grade, cu cele mai ridicate valori în intervalul 28 iulie – 1 august, dar și în jurul datei de 5 august. Temperaturile minime nocturne nu vor avea variatii semnificative în intervalul de prognoză și se vor situa în jurul unei medii de 19 grade în prima săptămană și de 18 grade în cea de a doua săptămană. Probabilitatea de aparitie a ploilor va fi redusă, iar ploi slabe, trecătoare, se vor semnala doar izolat, în special între 1 și 3 august.