Cum va fi vremea de Crăciun

Sunt șanse foarte mici să avem parte de zăpadă în perioada Sărbătorilor de Iarnă.
vremeadecraciun
Florinela Georgescu, director în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, a participat marți la o conferință pe teme energetice, ocazie cu care a făcut afirmaţii cu privire la aspectul vremii în următoarele trei luni.
„Pentru noiembrie și decembrie, asteptăm ca temperaturile să fie ușor peste normal pe partea de sud a teritoriului și să se încadreze sau să fie apropiate de norme în celelalte regiuni. Pe de altă parte, precipitațiile par a se încadra în norme în aceste regiuni în care aşteptăm temperaturi mai ridicate și să fie ușor peste normă în restul teritoriului, mai ales pe partea de vest. Pentru ianuarie, estimările arată că pe partea de nord și de centru să fie temperaturi sub normalul perioadei, iar ca precipitații ar putea apărea un excedent în toate regiunile ţării”, a spus Georgescu.
Potrivit oficialului ANM, luna noiembrie va fi destul de bogată în precipitații, lucru care, în coroborare cu temperaturile blânde, vor face ca rapiţa, grâul, orzul și celelalte culturi de toamnă să se dezvolte destul de bine. „Pentru luna noiembrie și pentru decembrie, aşteptăm un regim al temperaturilor care să fie ușor peste normă pentru partea de sud a ţării și să se încadreze în normalul perioadei pentru celelalte regiuni. Din punct de vedere al precipitaţiilor, luna noiembrie pare a fi destul de ploioasă, între ghilimele, și cantităţile să fie mai apropiate de normă pe partea de sud, exact acolo unde temperaturile pot fi mai ridicate. În perioada de iarnă plouă mai puţin decât vara. Chiar dacă noi spunem că luna va fi cu mai multe precipitații decât normal, în nici un caz nu trebuie să ne aşteptăm să avem precipitații atât de multe cum avem într-o lună de primăvară sau vară. Luna decembrie seamănă destul de mult cu luna noiembrie din punct de vedere al estimării temperaturilor, cu mențiunea că temperatura medie în decembrie este mai scăzută, de la lună la lună temperatura medie scade cam cu 4 grade. Există semnal că putem avea temperaturi mai ridicate în medie lunară pe partea de est și chiar și de vest a teritoriului. Ca precipitații, semnalul este destul de asemănător”, a afirmat oficialul ANM.
Florina Georgescu anunță temperaturi deosebit de reci pentru ianuarie și februarie, însă a evitat să vorbească despre cât de mult va ninge. „Luna ianuarie trebuie să o privim cu cea mai mare reținere; are semnalul unor temperaturi mai scăzute pe partea de nord și de centru a ţării. Ianuarie și februarie sunt în general lunile cele mai reci din calendar. Dacă vorbesc despre posibilitatea ca în ianuarie să avem temperaturi mai scăzute decât norma pe partea de nord și de centru este posibil ca acest mesaj să se concretizeze prin perioade de ger. Temperatura minimă la noi în ţară este de—38 grade Celsius (în 1942 — n. r.), valoare înregistrată cu zeci de ani în urmă, dar, în ultimii ani, am avut episoade cu ger în care ne-am apropiat simțitor pe foarte scurtă durată de această valoare. În ianuarie, precipitații posibil peste normă pe jumătatea de vest a ţării. Faptul că am spus de multe ori apropiat de normă sau puţin peste normă nu înseamnă în niciun caz că ne aşteaptă o iarnă blândă, fără probleme. Iarna normală în România nu este o iarnă uşoară. O iarnă firească la noi în tară, conform climatologiei, înseamnă un episod de viscol în medie în luna decembrie și câte două episoade de viscol în ianuarie și februarie. De cele mai multe ori, perioadele de viscol sunt urmate de perioadele de ger”, a precizat Florinela Georgescu, la o conferinţa organizată de Focus Energetic.
În cazul în care va doriți să aveți parte de Sărbători de Iarnă cu zăpada, trebuie musai să mergeți la munte. „Există deocamdată speranțe destul de mari să fie strat de zăpadă la sfârșitul lunii decembrie în zonă de munte. Este imposibil de spus în acest moment dacă acest strat de zăpadă va fi produs de ninsori din perioadă sărbătorilor sau din episoadele cu ninsoare care ar putea fi pană atunci. Pentru zonă mai joasă, este greu de spus. Dacă va fi zăpadă la București, nu vă putem spune acum”, a adăugat reprezentantul ANM.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole