11 August 2022 - 21:08

Cum va fi vremea de Craciun? Prognoza agrometeo 21-27 decembrie

Caracteristici meteorologice

Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 1…14°C, valori mai ridicate cu 1…11°C în raport cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol al țării.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 3…17°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -2…11°C în majoritatea regiunilor agricole, local producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, dar şi mixte în zonele centrale şi nordice, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate. În zonele joase și de luncă vor fi condiţii de producere a ceții, asociată cu burniţă.

Caracteristici agrometeorologice

Conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va menține în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în majoritatea zonelor de cultură. Pe suprafețe agricole din estul, sudul, izolat sud-estul și vestul teritoriului, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, temperaturile din aer şi sol vor fi favorabile parcurgerii ritmurilor vegetative ale plantelor în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia depresiunilor centrale şi nordice, unde procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în general medie şi slabă, îndeosebi în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.

Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (30-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea (80-100%) precum şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul, vestul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (7-15 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie.

La speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic în majoritatea plantaţiilor.

În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Recomandări de specialitate:

  • Efectuarea arăturilor adânci pe terenurile agricole unde umiditatea solului
    permite intrarea utilajelor în câmp;
  • Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă
    şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
  • Încorporarea gunoiului de grajd în câmp şi fertilizarea cu îngrăşăminte pe bază
    de fosfor şi potasiu.

Sursa: ANM

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole