HOTĂRÂRE DE GUVERN! Cum se vor face plățile directe pe suprafață în 2022

Un nou act normativ va reglementa, începând din 16 octombrie 2022, plățile directe pe suprafață pentru fermieri.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a pus în dezbatere publică proiectul de HOTĂRÂRE privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și al plăţii pentru tinerii fermieri.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul MADR, plăţile directe pe suprafață care fac obiectul prezentei hotărâri, ca mecanisme de susţinere a veniturilor producătorilor agricoli, sunt: a) schema de plată unică pe suprafaţă; b) plata redistributivă; c) plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu, denumită în continuare plata pentru înverzire; d) plata pentru tinerii fermieri.

Intervalele de suprafață pentru care se acordă plata redistributivă pentru anul de cerere 2022 sunt următoarele: a) primul interval: între 1 ha şi 5 ha inclusiv; b) al doilea interval: peste 5 ha şi până la 30 ha inclusiv.

În noul act normativ se stipulează că, pentru anul de cerere 2022, cuantumul per hectar pentru plăţile directe pe suprafaţă se acordă astfel:

  1. Schema de plată unică pe suprafață 96,2796 euro/ha;
  2. Plata redistributivă:
    a) primul interval: 1-5 ha, inclusiv 5,0000 euro/ha;
    b) al doilea interval: peste 5 ha și până la 30 ha, inclusiv 48,7184 euro/ha;
  3. Plata pentru înverzire 58,5308 euro/ha;
  4. Plata pentru tinerii fermieri 48,1398 euro/ha (cu mențiunea că acest cuantum se calculează în funcție de cuantumul per hectar al schemei de plată unică pe suprafaţă și poate fi majorat).

Cuantumul per hectar al plăţii pentru tinerii fermieri nu depăşeşte 50% din cuantumul per hectar al schemei de plată unică pe suprafaţă.

Actul normativ mai prevede că, începând cu data de 16 octombrie 2022, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) poate acorda plăţi în avans în cadrul schemelor de plăţi directe prevăzute la art. 1, cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut la art. 1 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/1352 al Comisiei din 3 august 2022 de derogare, pentru anul 2022, de la articolul 75 alineatul (1) al treilea paragraf din Regulamentul (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește nivelul avansurilor pentru plățile directe și pentru măsurile de dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale.

De asemenea, începând cu data de 1 decembrie 2022, APIA va efectua plăţile corespunzătoare diferenţei între plafonul alocat fiecărei plăţi prevăzute la art. 1 şi sumele calculate şi acordate începând cu data de 16 octombrie 2022 ca plăţi în avans.

Plăţile directe pe suprafață prevăzute în proiectul de Hotărâre de Guvern se acordă în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2022 şi 2023 și se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2022 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole