Cum se vor distribui cele 13,7 miliarde de euro din noul PNS

La Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au continuat marți, 16 noiembrie, consultările privind Planul Național Strategic (PNS) a continuat marți, 16 noiembrie, discuțiile axându-se pe modul în care vor fi distribuite cele 13,7 miliarde de euro din bugetul pentru plăți directe.

Astfel, ministrul Adrian Oros, secretarul de stat Marius Mihai Micu și conducerea AM PNDR și DGPA au avut o nouă reuniune în care au abordat următoarele subiecte: proiectul de ordin pentru aprobarea normelor privind condiționalitatea aplicabilă PAC 2023-2027 și a principalelor definiții aplicabile plăților directe, sprijinul de bază pentru venit în scopul sustenabilității, sprijinul redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității – plata redistributivă, sprijinul complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

„În perioada 2014 – 2020 România a beneficiat de un plafon pentru plățile directe de aproximativ 10,85 miliarde euro. Pentru perioada 2021-2027 bugetul aferent plăților directe va fi de 13,7 miliarde euro, cu aproximativ 3 miliarde euro mai mult. Din aceștia, 3,81 miliarde euro vor fi utilizați în cadrul perioadei de tranziție 2021-2022, urmând ca restul de 9,98 miliarde euro să fie utilizați prin intermediul viitorului PNS în perioada 2023-2027. Practic, avem în 5 ani aproape cât am avut în cealaltă perioadă 2014-2020. Din acest buget, aproximativ 199 milioane euro vor fi transferați către bugetul Pilonului II pentru a finanța intervenția referitoare la instalarea tinerilor fermieri, astfel că va rămâne un plafon pentru plăți directe de aproximativ de 9,7 miliarde euro”, a explicat ministrul Adrian Oros într-o postare pe pagina de Facebook a MADR, după consultări.

Regulamentul impus la nivel european prevede unele condiționalități privind utilizarea acestui buget: minim 25% trebuie redirecționat către eco-scheme, minim 10% trebuie redirecționate către plata redistributivă, maxim 13% din plafon către sprijinul cuplat, valoare care poate fi majorată cu 2% în cazul sprijinului cuplat pentru culturile proteice.

Plecând de la aceste condiționalități, bugetul PNS care rămâne pentru sprijinul de bază va fi de aproximativ 4,79 miliarde euro, bugetul alocat eco-schemelor se va ridica la aproximativ 2,44 miliarde euro, cel alocat sprijinului redistributiv se va ridica la aproximativ 0,97 miliarde euro, iar bugetul total pentru sprijinul cuplat se va ridica la aproximativ 1,46 miliarde euro, se mai arată în comunicarea MADR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole