Cum se stă cu mita la AFIR

Se spune că nu există pădure fără uscături, iar asta e valabil și când vine vorba de mită. Nu e mai puțin adevărat, însă, că e important și câtă grijă ai să cureți uscăturile.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a finalizat recent procedura de recertificare internațională a sistemului de management anti-mită, pentru care a obținut, încă din iunie 2019, cerificarea internațională conform standardului ISO 37001:2016, se arată într-un comunicat al instituției.

Cerificarea acordată de către SRAC CERT SRL, partener al IQNET – rețea internațională de certificare, pentru implementarea tehnică și financiară a Fondului European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR) este valabilă până în iulie 2023. Menținerea certificatului obținut de AFIR este condiționată de efectuarea supravegherilor anuale din iulie 2023 și iulie 2024.

„Politica anti-mită a AFIR se aplică tuturor structurilor centrale și teritoriale ale instituției, tuturor activităților desfășurate, tuturor salariaților, precum și tuturor colaboratorilor Agenţiei. Astfel, colaboratorii AFIR trebuie să asigure respectarea principiilor și angajamentelor prevăzute în Politica anti-mită, prin propriul management şi control”, se menționează în comunicatul Agenției.

„Este în primul rând o confirmare a angajamentului luat de către AFIR în scopul prevenirii și combaterii practicilor de luare și dare de mită. Fondurile europene pe care instituția noastră le derulează sunt bazate pe egalitate de șanse, iar menținerea unui cadrul de toleranță zero pentru mită este esențială pentru îndeplinirea acestei cerințe esențiale. Faptul că Agenția a obținut recertificarea pentru acest standard arată faptul că toate procesele și procedurile interne sunt calibrate foarte bine pentru a preîntâmpina orice situație de acest gen”, a precizat Directorul general al AFIR, Dorin Opreanu.

- Publicitate -

Sistemul de management anti-mită încurajează semnalarea faptelor de mită, în sensul în care orice angajat, contractor, beneficiar sau terț poate sesiza imediat orice solicitare directă sau indirectă de oferire, promitere, dare sau acceptare a unui avantaj necuvenit, financiar sau nefinanciar, de recompensare a unei persoane prin plăți, bunuri, călătorii sau alte beneficii pentru o persoană sau rudele sale, cu scopul de a acționa sau a nu acționa în legătură cu îndeplinirea sarcinilor specifice. Aceste sesizări pot fi transmise prin intermediul adresei de e-mail sesizare.mita@afir.info, garantând în același timp anonimatul sesizorului.

Unul dintre principalele roluri ale sistemului de management anti-mită constă în adoptarea unor controale specifice activităților desfășurate de Agenție, menite să crească șansele de detectare, dacă este cazul, a faptelor de mită și în același timp să prevină comiterea unor asemenea ilegalități.

Potrivit reprezentanților AFIR, sistemul de management anti-mită a fost îmbunătățit și perfecționat în permanență sens în care au fost întărite măsurilor de siguranță deja existente și au fost adoptate unele specifice. Dintre măsurile specifice cu caracter de noutate enumerăm: măsuri de monitorizare a sistemului de management anti-mită, activități de conștientizarea periodică a angajaților, actualizarea analizei riscului de mită, actualizarea analizei de context, actualizarea Manualului politicilor sistemului de management anti-mită, precum și măsuri de monitorizare și investigare a semnalărilor de mită.

„AFIR a manifestat întotdeauna toleranță zero pentru mită și s-a implicat activ în implementarea și ulterior îmbunătățirea continuă a unui sistem de management anti-mită competitiv și modern la nivelul instituției. Obiectivul propus este încurajarea și promovarea unei culturi instituționale anti-mită puternice, menită să descurajeze orice potențiale fapte de mituire”, se precizează în comunicat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole