Semințele expiră, dar dacă le păstrați corect, acestea pot dura până la 10 ani
Pentru orice grădinar, calitatea semințelor este esențială pentru o viitoare producție bună. Modul în care le păstrați poate extinde sau reduce durata de viață a acestora. Iată cum să vă păstrați semințele, astfel încât să le puteți planta în sezonul viitor sau chiar în anii următori.
Cât durează semințele?
Semințele par niște păstăi fără viață care așteaptă ca mediul potrivit să se deschidă și să crească. De fapt, semințele sunt deja vii, dar inactive.
După cum explică biologii, semințele sunt încă implicate în acțiuni care susțin viața, cum ar fi respirația, doar nu la scara unei plante în creștere.
Când o sămânță este plantată și ajunge la germinare, lucruri precum respirația se accelerează. Este necesară o cantitate mare de energie stocată pentru a trece prin germinare și a susține răsadul până când acesta are primul său set de frunze adevărate și poate realiza fotosinteza singur. Dacă sămânța nu are viabilitatea necesară pentru a produce acest nivel de energie, nu va germina. O sămânță trebuie să fie sănătoasă pentru a trece prin acest proces obositor.
Viabilitatea semințelor depinde atât de tipul de semințe, cât și de modul în care sunt depozitate.
„Familia de ceapă și păstârnacul durează de obicei doar un an, așa că trebuie folosite rapid. În timp ce semințele de busuioc, ridiche și castraveți pot dura în medie cinci ani”, explică publicația electronică Micro Gardener.
Deși ierburile și legumele au durate de viață diferite, în general semințele depozitate într-un loc răcoros și uscat ar trebui să dureze aproximativ trei până la cinci ani înainte ca viabilitatea să înceapă să scadă. Potrivit Micro Gardener, semințele expuse la căldură și umiditate vor suferi o scădere a viabilității, în timp ce semințele păstrate în frigider pot dura până la un deceniu.
Unii producători de semințe folosesc aceste informații pentru a stabili datele de expirare tipărite pe ambalajul lor, dar dacă data respectivă a trecut, asta nu înseamnă că semințele dumneavoastră s-au stricat. Pachetele de semințe expirate au încă șansa de a germina, dar veți dori să le plantați cât mai curând posibil.
Cum să faci semințele să dureze mai mult
Pentru a prelungi durata de viață a semințelor, asigurați-vă mai întâi că sunt menținute uscate, deoarece căldura și umiditatea vor scădea probabilitatea ca acestea să germineze mai târziu. Dacă semințele sunt umede, le puteți usca pe un prosop de hârtie sau pe ziar înainte de a le pune în depozit. Asigurați-vă că suprafața nu este în lumina directă a soarelui, ceea ce poate afecta viabilitatea.
Apoi, depozitați-le în recipiente bine etanșate, cum ar fi borcane ceramice sau de sticlă cu capac cu garnitură, deși va fi suficientă și o pungă pentru congelator de tipul Ziploc.
Pentru a vă asigura că semințele rămân uscate, este bine să presărați două linguri de lapte praf în mai multe straturi de șervețele sau prosoape de hârtie, să le pliați și să le adăugați în borcan sau în pungă alături de semințe.
După ce semințele sunt sigilate bine și protejate de umiditate, puneți-le într-un loc răcoros și uscat până când sunteți gata să le plantați. Cel mai bun loc pentru depozitarea semințelor este la frigider. Temperatura optimă de depozitare este de 4˚C sau mai mică, dar nu ar trebui să scadă la temperaturi sub-îngheț, deoarece aceasta ucide unele forme de embrioni de plante.
Când sunteți gata să semănați semințele, scoateți-le din locul de depozitare și lăsați-le să se încălzească la temperatura camerei înainte de a le germina sau a le planta. La fel ca în cazul oricărui pachet de semințe, veți avea și niște rebuturi, indiferent cât de atent le-ați depozitat, așa că nu vă alarmați dacă unele semințe nu vor germina. Atâta timp cât le-ați păstrat reci și uscate, ar trebui să aveți suficiente semințe puternice, viabile pentru o producție bună.
Bine explicat!