20 mai 2022 - 07:00

Vremuri disperate, măsuri disperate! Cum se luptă fermierii cu prețurile îngrășămintelor

Vremurile disperate cer măsuri disperate – așa s-ar putea caracteriza situația prin care trec numeroși fermieri din România, din cauza crizei de pe piața îngrășămintelor care a dus la prețuri din ce în ce mai mari. Astfel, fermierii se văd nevoiți să apeleze la soluții alternative, prin care să încerce să-și mai diminueze din cheltuieli, fără a suferi însă pierderi de producție.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu fermieri din mai multe zone ale țării, pentru a vedea cum gestionează această situație. Unul dintre ei este Florin Ciurdariu din județul Bihor, care a venit cu o soluție interesantă prin care își mai reduce din cheltuielile cu îngrășămintele.

”Vizavi de costul îngrășămintelor chimice, consider că el nu va rămâne la valoarea actuală, ci va crește, datorită conjuncturii internaționale. Sigur că și prețul cerealelor o să crească, așa cum vedem pe burse în ultimele zile. Putem face o tehnologie în fermă prin însămânțarea pământurilor în toamnă, cu mazărea de toamnă, pe care să o încorporăm în sol în primăvară, ea lăsând în urma ei o cantitate de azot la hectar.

Mai mult, putem să o intercalăm în culturile de păioase toamna. prin erbicidare, mazărea dispare și rămân doar păioasele. Așa putem să aducem un aport de azot în sol pe cale naturală și ar însemna un cost cu îngrășămintele chimice redus. (…) Am avut acum doi ani de zile prima cultură de mazăre de toamnă, am avut o iarnă geroasă și fără zăpadă și am avut o mazăre extraordinară în vară”, a precizat fermierul Florin Ciurdariu din județul Bihor.

Mai există și alte soluții alternative, cum ar fi îngrășămintele chimice lichide, precum și biostimulatorii și îngrășămintele foliare.

”Pentru reducerea cheltuielilor cu îngrășămintelor clasice solide, mai sunt și alte variante. O variantă este folosirea îngrășămintelor lichide, care sunt mai ieftine pentru că nu mai suportă acea tehnologie de cristalizare și granulare. Necazul la îngrășămintele lichide este că nu prea au fermierii instalații pentru aplicarea lor, dar au avantajul că sunt mai ieftine și intră mai repede în reacție decât îngrășămintele solide.

Apoi, altă tehnică de fertilizare este folosirea de biostimulatori și îngrășăminte foliare. Principala caracteristică a îngrășămintelor foliare este că sunt un catalizator pentru absorbția macroelementelor din sol care sunt blocate – azot, fosfor, potasiu”, a explicat ing. Ion Cioroianu, prim-vicepreședinte al Asociației Fermierilor din România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.