7 decembrie 2021 - 17:23

CUM SE FACE – ROGOJINI ORNAMENTALE DIN STUF SAU PAPURA

Am vazut cu totii, deseori, rogojini din trestie sau papura, folosite in mod ornamental pe peretii restaurantelor, a teraselor sau in zone expozitionale, cu rolul de a crea un cadru rustic, amintind de atmosfera unei balti salbatice sau a Deltei Dunarii.

Pana de curand, aveam convingerea ca aceste adevarate „covoare” naturale sunt tesute manual, de catre producatori artizanali locali, din zone cu stuf. Am fost surprins insa, cand am avut ocazia sa pasesc intr-un asemenea atelier, in apropierea localitatii Isaccea, si am constatat ca procesul tehnologic poate implica masini de tesut (razboaie), special concepute pentru a lucra cu tulpinile de stuf sau papura.

Prin bunavointa proprietarei acestei mici afaceri, va putem arata si o scurta secventa, edificatoare pentru modul de functionare al tesatoriei.

 

Lungimea produsului finit este de obicei de 5m dar poate fi mai lung sau mai scurt, in functie de preferintele clientului, iar latimea este cea a benzii transportoare a utilajului. Stuful, la randul lui, poate fi natural sau cu tulpina curatata, dand produsului un aspect mai brut sau mai finisat.

Desigur, ramane si optiunea impletirii manuale, artizanale, mai greoaie si consumatoare de timp. Partea dificila insa, este gasirea materiei prime, adica stuful, care momentan este supus unor reglementari legislative absurde si destul de greu de inteles pentru cei care si-au facut o ocupatie din asta.