Cum se face recoltarea plantelor aromatice

musetelPerioada de recoltare a plantelor medicinale și aromatice, în care tocmai ne aflăm acum (frunze, herba, flori, semințe) este esențială pentru obținerea unei materii prime de calitate. Colectarea în afara condițiilor optime (prematură sau tardivă, uscarea neglijentă) poate conduce la compromiterea produsului.
Pentru plantele din flora spontană este nevoie, în plus, de o ponderare a colectării; o recoltare excesivă pune în pericol biodiversitatea.
• frunze și ierburi subțiri: 0,50-1,0 kg/mp, 3-8 zile vara, 10-14 zile toamna sau primăvara;
• frunze și ierburi groase: 0,50-1,0 kg/mp, 10-14 zile vara, 12-21 zile toamna sau primăvara;
• rădăcini subțiri: 1-2 kg/mp, 14-21 zile vara, 21-31 zile toamna sau primăvara;
• rădăcini groase: 1-2 kg/mp, 30-35 zile vara, 35-60 zile toamna sau primăvara.
Ambalare
După ce s-a uscat (florile și frunzele foșnesc la atingere, iar rădăcinile se rup la îndoire), în funcție de destinație, produsul se sortează pe calități, se ambalează și se etichetează. Sunt recomandate următoarele ambalaje: pungi de hârtie – pentru organele plantelor care conțin principii active mai puțin stabile și care se degradează la soare ori lumină; saci de pânză – pentru flori, frunze, fructe sau rădăcini; cutii din tablă, cu strat interior de protecție – pentru frunzele care se pulverizează ușor. (Integral pe lumeasatului.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole