Cum se fac tăierile la pomii fructiferi, vița de vie și trandafiri

Tăierile reprezintă lucrări de întreținere esențiale pentru o dezvoltare armonioasă a plantelor. Orice gospodar care are pomi fructiferi, viță de vie sau trandafiri în jurul casei, trebuie să facă aceste tăieri, astfel încât să se asigure că plantele vor avea viață lungă. 

Tăierile la pomii fructiferi

Tăierile la pomii fructiferi reprezintă intervenții asupra coroanei, care se aplică de obicei în perioada de repaus vegetativ. Ele diferă în funcție de vârsta pomilor. În perioada de tinerețe se fac tăierile de formare a coroanei, în perioada de producție se realizează tăieri de întreținere și fructificare, iar în perioada de bătrânețe se execută tăierile de regenerare.

Pentru pomii tineri, tăierile de formare a coroanei încep imediat după plantare și continuă până la realizarea completă a formei dorite. Ele presupun operațiuni simple și rapide, care se rezumă doar la eliminarea ramurilor crescute necorespunzător, care îndesesc coroana. În rest, se recomandă lucrări mai puțin agresive, cum ar fi palisarea, pentru schimbarea poziției ramurilor.

Tăierile la pomii fructiferi aflați pe rod se execută în perioada de repaus vegetativ, adică atunci când frunzele sunt căzute, iar seva nu mai circulă în pom. Prin aceste tăieri, urmărim să păstrăm coroana cât mai aproape de trunchi, precum și asigurarea unui echilibru între creștere și fructificare. Prin acest procedeu, ne asigurăm că pomul nu se va epuiza și va produce fructe de calitate.

Coroana pomului trebuie să aibă formă triunghiulară, cu baza mare în jos, astfel încât razele soarelui să pătrundă în toată coroana, iar fructele să se coacă. În urma tăierilor, în coroana pomului trebuie păstrate întotdeauna ramurile cu poziție oblică ascendentă, nu cele verticale. De asemenea, trebuie eliminate ramurile lacome, cele care consumă hrană fără să producă fructe.

Un lucru foarte important atunci când vrem să facem tăierile la pomii fructiferi este recunoașterea mugurilor. În coroana pomilor avem muguri vegetativi, care vor da naștere la ramuri și la frunze, precum și muguri de rod, care pot fi de două tipuri: floriferi, de unde iau naștere flori, sau micști, de unde iau naștere inflorescențe și frunze. Mugurii se diferențiază prin formă și volum. Cei vegetativi sunt mai mici și mai subțiri, iar cei de rod sunt mai mari și bombați. Dacă dorim să stimulăm creșterile, atunci tăiem în ramurile care conțin muguri vegetativi, iar dacă dorim să obținem și rod, trebuie să fim foarte atenți și să nu eliminăm mugurii de rod.

- Publicitate -
Tăierile viței de vie

Tăierile viței de vie sunt necesare pentru menținerea unui echilibru între fructificare și creștere. Atunci când nu este tăiată, vița de vie are tendința să aglomereze toți strugurii și toate frunzele spre vârf, lucru duce la o producție mult mai redusă.

Și la vița de vie există mai multe tipuri de tăieri, în funcție de vârsta plantei și de ce ne dorim să obținem de la ea. Astfel, tăierile de formare se fac pentru a da formă butucului și se realizează anual, în primii 3-5 ani de la plantare.

Tăierile de rodire se realizează anual, în perioada de repaus vegetativ, contribuind semnificativ la creștere și fructificare. Există trei sisteme diferite de executare a acestui tip de tăieri: scurt, lung, sau mixt. Sistemul scurt se realizează pe plantații cu butuci ce au o creștere slabă, iar lăstarii destinați recoltei trebuie tăiați o dată la 2-3 ani. Sistemul de tăiere lung, cu arcuirea ulterioară a coardelor, presupune lăsarea coardelor de nod la o lungime de 6-12 ochi. Aceste coarde se arcuiersc, ulterior, prin legare. Sistemul mixt presupune preluarea unor elemente din ambele sisteme menționate anterior.

Tăierile de regenerare a viței de vie sunt specifice plantațiilor bătrâne, care devin ineficiente în timp. Aceste lucrări presupun ajustarea butucilor, pentru a spori productivitatea acestora.

Pe lângă tăierile în perioada de repaus, se mai poate realiza și tăierea în verde pentru a îndepărta lăstarii crescuți la baza butucului. Aceștia sunt sterili, nu vor rodi, însă vor consuma hrana plantei degeaba.

Tăierile trandafirilor

Cea mai importantă tăiere care se realizează la trandafiri este cea de la ieșirea din iarnă, care va permite plantei să întinerească și să își păstreze o capacitate bună de înflorire, înfrumusețând din nou grădina în primăvară.

Tăierea trebuie realizată în așa fel încât să favorizeze circulația aerului și a luminii între ramuri, pe toată lungimea plantei. Tăierea trandafirilor se face la mugur, iar în cazul reducerii lăstarilor anuali, locul de taiere trebuie să fie cu 5-10 mm deasupra unui mugur. Suprafața oblică trebuie să fie opusă mugurului. Ramurile îmbătrânite, uscate și lăstarii slabi sau înghețați se îndepărtează complet.

În mod ideal, trebuie lăsate 3-5 ramuri de la care să pornească dezvoltarea anuală a plantei. Ramurile care se încalecă trebuie eliminate, iar capetele uscare ale ramurilor trebuie tăiate deasupra ultimului mugure de pe partea rămasă verde. Tulpinile și ramurile îndepărtate trebuie arse, pentru a împiedica propagarea bolilor și dăunătorilor.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole