Cum se completează Cererea Unică de Plată APIA pentru subvențiile din 2022

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) îi invită pe fermierii români care vor să primească subvențiile aferente anului 2022 să depună Cererea Unică de Plată în perioada 01 Martie – 16 Mai 2022

 • Cererea unică de plată se completează electronic, folosind aplicația IPA Online, pusă la dispoziția fermierilor în mod gratuit.
 • Cererea unică de plată trebuie înregistrată la APIA, în registratura electronică, pentru a putea fi preluată în fluxul de lucru în vederea acordării sprijinului.
 • Dacă nu ai primit un număr de înregistrare, înseamnă că nu ai depus cererea unică de plată.
 • Trebuie să fii atent la programele de atenționare pe care la afișează programul IPA Online, pentru a evita să primești solicitări ulterioare de clarificare din partea APIA și pentru a avea o cerere corectă completă cât mai corectă.
 • Este recomandată consultarea periodică a site-ului APIA, pentru a fi la curente cu ultimele informații puse la dispoziție de instituție.
 • Pentru o cât mai eficientă comunicare între fermieri și angajații APIA, în scopul facilitării transmiterii și recepționării informațiilor necesare depunerii cererii unice de plată și a gestionări pe fluxul de administrare a schemelor de plată solicitate, este indicată furnizarea numărului de telefon și a adresei de e-mail utilizate de către fermieri.

Pentru a completa cererea unică de plată folosind aplicația IPA Online, ai nevoie de un nume de utilizator și o parolă pe care numai tu le cunoști. Este recomandat ca, la prima logare în aplicație, să fie schimbată parola primită, ca să fii sigur că numai tu ai acces. Pentru recuperarea parolei uitate, este necesar a fi comunicată responsabilului de dosar o adresă de e-mail validă, iar recuperarea parolei se poate face conform instrucțiunilor din Ghidul de utilizare a aplicației IPA Online.

IPA Online este un program informatic gratuit care îți permite să completezi electronic cererea unică de plată în cadrul cererii de sprijin pentru Schema de Plată Unică pe Suprafață. Aplicația poate fi folosită oriunde există un computer conectat la internet: la domiciliu, la sediul exploatației, la primărie, la centrul APIA etc.

IPA Online îți pune la dispoziție lista parcelelor pentru care ai solicitat sprijin în anul anterior, cu suprafețele determinate în urma controalelor realizate de specialiștii agenției, precum și schița parcelelor agricole.

Pentru fiecare parcelă în parte, poți modifica, corecta sau completa datele în conformitate cu informațiile noi referitoare la suprafață și cultură, precum și schița parcelei. Programul realizează verificări ale datelor pe care le înscrii tu, iar dacă acestea nu sunt complete sau au necorelări evidente, va afișa o avertizare, ajutându-te astfel să completezi corect cererea unică de plată.

De asemenea, poți stabili datele finale pe parcursul mai multor zile, așa încât, dacă ai nevoie de verificări, poți să întrerupi lucrul cu aplicația și apoi să îl reiei, având păstrate datele completate anterior. Astfel, te poți deplasa pe teren sau poți solicita sprijin pentru identificarea corectă a parcelei și completarea suprafeței acesteia.

De se să folosești IPA Online?

 • Poți face completarea cererii unice de plată pe parcursul mai multor ședințe de lucru, cu mai multă atenție și mai corect.
 • Nu mai este nevoie să desenezi parcele pe hărți de hârtie.
 • În timp ce lucrezi poți alfa:
  • ce suprafață ai desenat pe hartă;
  • dacă parcela desenată se suprapune peste cele desenate de alți fermieri;
  • dacă ai declarat o suprafață mai mare decât suprafața blocului fizic.
 •  Riscul depunerii unei cereri unice de plată este mult mai mic, ca și riscul de a primi sancțiuni din această cauză.
 • În anul următor completării cererii electronice, tot ce trebuie să faci este să verifici dacă există modificări în cerere și să faci numai acele modificări, realizând o importantă economie de timp.
 • Declarația de suprafață completată de tine va fi introdusă automat în Sistemul Integrat de Administrare și Control – aplicație prin care APIA verifică cererea ta de plată. Astfel, autorizarea la plată se va face într-un timp mai scurt și vei primi sprijinul financiar mai repede.
 • Vei putea accesa rezultatele controalelor din anii precedenți.
 • Atunci când completezi cererea unică de plată actualizezi doar datele ce au suferit modificări față de anul anterior.
 • Responsabilitatea datelor declarate și digitizarea parcelelor îți aparține, de aceea trebuie să declari corect suprafețele și culturile utilizate în anul de cerere curent.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole