Cum scapam de PPA? Seful ANSVSA dezvaluie strategia la AGRO TV

Este cunoscut faptul că pesta porcină africană (PPA) a lovit din plin România, decimând populația de suine la nivelul țării și afectând, de asemenea, industria cărnii. Invitat în ediția de luni a emisiunii ”Agricultura la Raport”, președintele Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a venit cu detalii importante legate de strategia de combatere a PPA.

”Încă din prima clipă când mi-am început mandatul, am spus că strategia PPA este un obiectiv al mandatului meu. Am spus foarte clar că în noua strategie trebuie să fie implicați toți factorii decizionali, iar aici mă refer la fermieri, la cei care reprezintă industria alimentară, la Colegiul Medicilor Veterinari, la Ministerul Mediului și Ministerul de Interne.

Împreună cu echipa de la ANSVSA, am elaborat această strategie cu termene foarte clare, pe 3 paliere: un termen scurt – pentru anul 2020; un termen mediu – până în 2025; și un termen lung – până în 2030. Acest plan vizează în primul rând modificări privind reconfigurarea sistemului de creștere a porcilor, redefinirea exploatațiilor, fermelor comerciale și a celor non-profesionale și implicit a normelor de biosecuritate aplicabile, cu accent pe întărirea controlului pe circulația animalelor. Am început acest lucru încă din luna decembrie, când, împreună cu colegii de la Ministerul de Interne, am declanșat niște controale fără precedent, pentru a verifica și a reduce mișcarea necontrolată a suinelor. 

Una dintre prioritățile mele a fost să merg la Comisia Europeană și să obțin, la sfârșitul anului 2019, decizia grant, care prevede acordarea sumei de 15.813.000 euro României, pentru rambursarea a 75% din costurile eligibile alocate pentru despăgubiri PPA, precum și 6 milioane de euro pentru 2018 și 7,5 milioane de euro pentru 2019.

Strategia de combatere a PPA include un plan de măsuri. În primul rând, elaborarea proiectului de ordin comun ANSVSA – MADR pentru aprobarea normei sanitar veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de suine și pentru completarea și modificarea unor norme sanitar veterinare. În prezent, acest proiect se află postat pe site-ul ANSVSA. De asemenea, publicarea ordinului ministrului Agriculturii nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României. În prezent, gospodăriile populației și exploatațiile comerciale sunt cele două categorii care sunt incluse în aceste ordine. 

- Publicitate -

Toți gospodarii care cresc porci în exploatații non-profesionale vor putea crește până la 5 porci, iar acești porci pot fi achiziționați doar din exploatații comerciale. Le-am acordat un termen de conformare până la sfârșitul anului 2020”, a precizat șeful ANSVSA pentru AGRO TV.

Șeful ANSVSA a mai precizat că, în cazul mistreților, se impune adoptarea unor soluții mai drastice, cu precădere în zonele de sud și sud-est ale țării, unde boala este cea mai răspândită. În acest sens, este posibilă organizarea unor vânători, astfel încât zona să devină una liberă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole