Cum scăpăm de pesta porcină africană? Ne explică un deputat

piata carnii de porc Ordin ANSVSA focare de pesta porcină africană Ordinul 24 sectorul creșterii porcinelor numarul de focare PPA legea porcului taierea porcului

Pesta porcină africană persistă la nivelul României și din ce în ce mai multe exploatații, atât comerciale cât și necomerciale, sunt afectate. Anul acesta s-a înregistrat deja un număr record de focare, iar situația nu pare să se domolească, având în vedere că există peste 600 de focare active de pestă porcină africană în întreaga țară.

Măsurile adoptate de autorități ori lipsesc, ori lasă mult de dorit, ținând cont de faptul că boala a scăpat total de sub control iar marile ferme cad pe capete. Tot mai mulți crescători se reorientează spre alte sectoare, pentru că se tem că indiferent de măsurile de biosecuritate pe care le adoptă, pesta porcină va pătrunde, la un moment dat, și în fermele lor.

Astfel, România se vede nevoită să importe masiv carne de porc, ajungând să înregistreze un deficit de aproximativ 600 de milioane de euro în acest sector, adică mai bine de un sfert din deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare preconizat pentru anul 2021.

Există, însă, și voci din mediul politic care propun soluții reale, care ar putea rezolva, măcar parțial această problemă. O astfel de voce este cea a lui Emil Dumitru, invitatul lui Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Aici, deputatul de Călărași ne-a explicat care este, în viziunea sa, soluția pentru combaterea pestei porcine africane.

”Pe pesta porcină, inclusiv în familie avem divergențe. Eu vă spun foarte clar – pe o rază de 10 kilometri, indiferent că e mama și tata, România trebuie să ia următoarea măsură: unde sunt ferme comerciale, pe o rază de 10 kilometri, oferim două alternative – ori finanțăm niște construcții tip în extravilan, cu biosecuritate, în care cei care sunt crescători în mod tradițional să o facă într-o construcție tip și și-o asumă statul pe o schemă de ajutor de stat, ori dăm un voucher de 1.000 de lei pentru fiecare cetățean care abandonează creșterea porcului și se duce de Crăciun la ferma comercială și își ia porcul. Asta este soluția”, a explicat deputatul Emil Dumitru în direct la AGRO TV.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Un răspuns

  1. tu cumperi porc pentru o familie cu 1000 de lei? si te duci sa cumperi carnea lor de porc crescuta cu antibiotice in mincarea porcului ,,,daca chiar vreti sa terminati cu peste atunci nu mai ascultati de UE ,,totul vine de acolo sa isi vinda ei marfa lor ,,,pesta porcina ,limba albastra ,limba rosie gripa aviara ,,,totul provine din tarile dezvoltate sa isi poata vinde marfa ,,,cum a fost la cai ,acum ca sunt putini nu mai au leucemie ,,,voi ar trebui sa fiti pusi sa mai construiti un canal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.