27 mai 2022 - 18:52

Cum sa va pregatiti livezile de pomi frunctiferi pentru anotimpul rece

Pregătirea livezilor pentru perioada de iarnă începe imediat după culegerea roadelor. Odată cu recoltarea, o importanță majoră o are și culegerea fructelor stricate, rămase în pomi sau căzute, deoarece acestea reprezintă o sursă de infecție pentru recolta anului următor.

Atenție la temperatură

După recoltare, ing. Angelica Baciu, specialist la UF Cluj, recomandă un tratament cu uree 46, în concentrație de 5% (5 kg/100 litri de apă), operațiune care va fi efectuată înainte de stropirea cu substanţe cuprice (prima stropire albastră). La soiurile de măr sensibile la rapăn (Golden, Florina, varietăţile de Red delicios), este obligatoriu efectuarea unui astfel de tratament. De asemenea, se recomandă şi stropirea frunzelor căzute pe sol. Se reduce astfel rezerva de rapăn pentru anul următor. Ureea ajută și la descompunerea frunzelor. Tratamentul se poate aplica la toate speciile pomicole. Urmează prima stropire albastră, după căderea frunzelor. Important pentru această stropire este ca temperatura aerului să nu fie mai mică de 5°C.

Produse recomandate de specialiști pentru acest tratament sunt: Bouillie Bordelaise WDG – 0.5%; Funguran OH 50 WP – 0.3%; Champ 77 WG – 0.2%, Copac – 0.3%, Triumf 40 WG – 0.25%, Champion – 0.3 % etc. Cantitatea de produs comercial se va calcula astfel: 1.500 l apă/ha la speciile de măr, cireş, nuc, vişin şi 1.000 l/ha la gutui, păr, prun, cais, piersic și arbuşti fructiferi. Tratamentul trebuie efectuat în prima parte a zilei, pentru ca, până la venirea serii, soluţia să fie uscată pe trunchi şi ramuri.

În cazul speciilor de sâmburoase sensibile la atacul de monilioză (cais, prun, cireş, vişin, piersic), se impune tăierea şi distrugerea lăstarilor. Boala rezistă mai mulţi ani în scoarţă şi muguri, iar fructele mumifiate rămase în pom asigură transmiterea bolii de la un an la altul. Alte lucrări specifice pregătirii livezilor pentru anotimpul rece sunt: defrişarea pomilor debili, uscaţi, neproductivi, bolnavi și arderea lor; completarea golurilor cu puieţi în plantaţiile tinere de pomi şi arbuşti fructiferi până la venirea zilelor cu temperaturi negative şi a îngheţului la sol. O atenție specială trebuie acordată rădăcinilor puieţilor fără balot de pământ, în jurul rădăcinii, pentru că acestea sunt mult mai sensibile la frig şi deshidratare decât partea aeriană.

Plantarea de toamnă este mai eficientă

În pomicultură, imediat după recoltarea fructelor, dar înainte de căderea frunzelor, se administrează gunoiul de grajd, îngrășăminte chimice pe bază de fosfor, potasiu și 1/3 din doza de azot. Acestea se vor încorpora în sol cu ajutorul unei arături, la o adâncime de 18-20 cm, ținându-se cont de adâncimea rădăcinilor. O atenție specială va fi acordată strângerii frunzelor căzute și a ramurilor uscate, operațiune ce va duce la diminuarea bolilor și dăunătorilor (păduchi, acarieni și alte insecte). Rolul acestei arături de toamnă este acela de a scoate la suprafață ouălele insectelor, care vor degera pe timp de iarnă. Trebuie precizat că plantarea pomilor toamna este mult mai eficientă decât dacă este făcută primăvara, deoarece rădăcinile puieților vor avea un contact mai strâns cu solul și vor pleca în vegetație cu cel puțin două săptămâni mai devreme decât cei plantați primăvara. În cazul pomilor uscați sau rupți, aceștia vor fi scoși și înlouciți cu alți puieți sănătoși.


O mare atenție trebuie acordată și lucrărilor solului de sub proiecția coroanei, pentru a fi distruse cuiburile de rozătoare. La pomii tineri, rozătoarele rod tulpina, iar aceștia nu vor mai pleca în vegetație, anul următor. O soluție bună este aceea de a aplica la rădăcinile copacilor produse raticide cu atractanți, introduce în stații de intoxicare speciale pentru rozătoare. Pentru puieţii firavi este nevoie de tutore. Urmează muşuroirea în jurul tulpinii (ridicarea unei movile de pământ care să depăşească marginile gropii). Este necesară însă și o udare de aprovizionare cu 1-2 găleţi de apă, mai ales în toamnele secetoase.

Tulpinile copacilor trebuie protejate împotriva rozătoarelor, a iepurilor, prin învelirea cu tulpini de porumb, floarea-soarelui, hârtie gofrată, saci din iută sau din orice material care permite tulpinii să respire. Trebuie știut că toate speciile de pomi în primii ani de la plantare suferă de atacul rozătoarelor. Materialele folosite la protejarea tulpinilor vor fi arse în primăvară.

Importanța combaterii rozătoarelor

Combaterea rozătoarelor mici (şoareci – care rod de obicei rădăcinile pomilor, mai rar tulpina) se poate face şi chimic (în special în cazul plantaţiilor pe rod) cu produse avizate, cum ar fi: Bromakol momeala (gata de utilizare) = 25-50 gr/galerie activă. Momelile se verifică periodic şi se împrospătează după 7 zile, folosind aceleaşi doze. Acestea se completează până rămân neconsumate, semn că populaţia a fost distrusă. Şoarecii mor după 5-7 zile de la prima ingerare. În cazul în care apelați la această soluție este obligatoriu să avertizaţi prin plăcuţe sau anunțuri că suprafeţele sunt tratate. În cazul plantaţiilor pe rod se administrează îngrăşăminte organice şi chimice complexe (cu P şi K). Îngrăşămintele organice se administrează o dată la 3 ani şi se mobilizează solul între rânduri şi pe rând. În livezile cu intervale inerbate se desţelenesc cele ce au o vechime mai mare de 3 ani.

Lucrările de tăiere pot începe după căderea frunzelor. La pomii tineri, lucrările de tăiere vizează cele de formare a coroanei (schelet), iar la cei intraţi pe rod, lucrările sunt de întreţinere şi fructificare, pentru realizarea unui echilibru între formaţiunile vegetative şi cele de rod. Cu această ocazie se înlătură şi ramurile rupte, uscate, cu urme de boli (lăstarii făinaţi), dăunători (păduchele lânos). În plus, se distrug toţi drajonii porniţi din rădăcină, tufele de mărăcini, buruienile de pe răzoare (toate sunt gazde preferate pentru boli şi dăunători).Atenţie! La pomii plantaţi în această toamnă nu se fac tăieri. Doar la primăvară, înainte de dezmugurire, încep tăierile de formare a coroanei, adică scurtarea puietului.

În cazul plantațiilor sau a pomilor aflați în declin sunt necesare următoarele operațiuni: tăierile de regenerare pentru refacerea coroanei (tăierea scurtă în lemn multianual), aplicarea la fiecare pom a îngrăşămintelor chimice şi organice, arătura de toamnă sau săpatul în jurul pomului, irigarea, aplicarea de tratamente fitosanitare. Pentru diminuarea rezervei de agenţi patogeni la arbuştii fructiferi coacăz şi agriş (făinarea americană a agrişului, făinarea europeană, antracnoza, rugina) se urmăreşte: tăierea şi arderea lăstarilor; îngroparea cât mai adâncă a frunzelor căzute sau arderea lor; efectuarea de tratamente în perioada de repaus: unul toamna târziu şi altul primăvara devreme, cu substanţe cuprice în concentraţie de 0,2 – 0,3%. Este important de știut că toate tratamentele se fac la temperaturi pozitive (peste +5°C), când mugurii sunt în stare dormindă.

Până la instalarea temperaturilor negative se poate face completarea golurilor sau plantarea arbuştilor fructiferi. Procedeul este acelaşi ca și în cazul pomilor fructiferi, doar distanţele de plantare şi dimensiunea gropilor este mai mică. Trebuie știut că afinul preferă solurile acide, iar la plantare se poate folosi turba acidă, care se găsește la toate magazinele de specialitate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.