28 mai 2022 - 13:55

Cum sa reducerem bacteriile patogene in timpul procesarii carnii de pui

Reducerea ratelor de apariție a focarelor alimentare la om cauzată de salmonella și campilobacter continuă să fie o prioritate la nivel mondial. Cifrele au arătat că în Uniunea Europeană au fost raportate peste 356.000 de cazuri de zoonoză umană, cu cea mai predominantă formă de campilobacterioză (246.307) și salmoneloză (94.530). La începutul acestei luni, Irlanda a raportat cel mai mare nivel anual de campilobacterioză cu 3.030 de cazuri, reprezentând o creștere de 8,7% comparativ cu 2.786 de pacienți în 2017, iar cele mai ridicate rate de notificare au fost în grupa de vârstă 0-4 ani.

De asemenea, în Olanda, incidența campilobacterioză a crescut de la 33 de cazuri la 1.000 de locuitori în 2017, la 35 de cazuri, iar în 2018 țara a raportat 71.000 de cazuri. Actualmente, DECON SFS consideră că dezvoltat o unitate de decontaminare care poate elimina mai mult de 99% din bacteriile patogene în timpul sacrificării și prelucrării cărnii de pasăre. Rezultatele pozitive au adus companiei un sprijin financiar de 50.000 de euro din partea Comisiei Europene din Fondul Orizont 2020.

Compania DECON, condusă de fostul director Nutreco NV, directorul pentru gestionarea crizelor Vidar Julien, a fost înfiinșată pentru a dezvolta și a comercializa tehnologiile de contaminare a alimentelor, eliminând bacteriile din carnea de pasăre. La opt ani de la înfiinșare, compania a produs decontatorul (TRL6-7), o unitate de decontaminare bazată pe tehnologia de bacterioliză hidrotermală (HTB), care utilizează abur supraîncălzit în combinație cu un câmp electromagnetic ce alimentează particulele de abur direcționându-le către suprafața cărnii, iar astfel, eliminând 99% din bacterii.

Produsul a fost testat și validat la Institutul Norvegian de Cercetare a Alimentelor Nofima și, în condiții de piață, împreună cu Group Sada și Pujante (companii spaniole), unde au fost confirmate rate de decontaminare de peste 99%.

Unicitatea produsului se bazează pe reducerea contaminării carcaselor, fără a avea niciun impact asupra aspectului, gustului, mirosului sau a culorii alimentelor și asupra prelungirii termenului de valabilitate acestora. Astfel, carnea rămâne proaspătă în comparație cu unele metode preventive de decontaminare care se bazează pe congelare și pe utilizarea apei calde.

Sprijinul acordat de UE va permite companiei, care este de părere că produsul ar putea fi utilizat pentru alte tipuri de carne, cum ar fi carnea de porc, carnea de vită și de oaie, să vândă cel puțin 56 de unități de decontaminare în abatoare și fabrici de prelucrare a păsărilor în următorii trei ani.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.