4 august 2021 - 09:05

Cum sa reducem frica porcilor fata de oameni

Modul în care tratăm porcii în fermă poate avea consecințe importante pentru bunăstarea și productivitatea lor. Cercetările au arătat în repetate rânduri că porcii expuși la tehnici de manipulare negative, cum ar fi lovituri, palme, împingeri, strigăte și mișcări rapide pot avea rate mai scăzute de reproducere și creștere. Acești porci se confruntă, de asemenea, cu o bunăstare redusă, din cauza fricii și a stresului provocat de comportamentele agresive ale personalului. Dr. Lauren Edwards, de la Centrul de Științe pentru Bunăstarea Animalelor din Irlanda, a studiat efectele de manipulare, întocmind studiul cu titlul ”How to improve your handling for pig welfare and productivity”, publicat de Pig Site, menit să îmbunătățească bunăstarea și productivitatea optimă a porcilor, prin modificarea comportamentului fermierilor.

Frica, un element de stres major

Porcii sunt manipulați în mod regulat în sisteme de producție comerciale din diferite motive. Aceste interacțiuni pot fi percepute de animale ca fiind plăcute sau agrsive. Totuși datorită naturii sistemelor de producție moderne, cele mai multe interacțiuni om-animal sunt prevăzătoare. Oportunitățile pentru interacțiunile pozitive dintre om și animale, cum ar fi hrănirea manuală, bătăile și explorarea, sunt limitate, în timp ce interacțiunile negative, cum ar fi manipularea asociată cu procedurile dureroase de creștere, înțărcarea, amestecarea socială etc. sunt mai frecvente. Ca urmare, porcii vor dezvolta un nivel ridicat de frică, față de oameni, dacă majoritatea contactului uman pe care îl primesc este negativ.

Frica este recunoscută ca un factor de stres important pentru animalele de fermă și a fost inclusă în multe programe de evaluare a bunăstării, cum ar fi Welfare Quality, putând provoca un la fel de mare răspuns la stres ca și stresul fizic. Părinții furioși pot fi identificați prin comportamentul lor de evitare față de un om, cu o teamă mai mare asociată cu o mai mare evitare. Mărimea răspunsului la evitare indică amploarea răspunsului la stres pe care îl întâlnește animalul, din cauza fricii.

Animalele fricoase, care nu pot scăpa de un stimulent negativ, chiar îngrozitor, pot dezvolta un răspuns cronic de stres, care va duce la o productivitate redusă. Cercetările au arătat că porcii pot deveni temători față de oameni după numai 15-30 de secunde de contact negativ pe zi, deci, nu subestimați impactul tehnicilor de manipulare, chiar dacă ele sunt scurte.

Frica scroafelor față de oameni

Frica ridicată a scroafelor și scrofițelor față de oameni a fost asociată cu o productivitate redusă, în ceea ce privește numărul de porci născuți într-un an. În unele studii, s-a constatat că din această cauză a crescut rata mortalității! De fapt, teama reprezintă aproximativ 20% din variația reproducției. Această relație este considerată a fi mediată de răspunsul stresului cronic, deoarece cortizolul eliberat în timpul unui răspuns de stres cronic poate interfera cu o cascadă hormonală necesară pentru o concepție și o sarcină de succes.

Răspunsul la stres poate explica, de asemenea, de ce teama crescută a fost asociată cu rate de creștere scăzute. Cortizolul poate reduce eficiența metabolică prin mobilizarea rezervelor de energie prin glicogenoliză. Această mobilizare a energiei este asociată cu o reducere a pH-ului mușchilor, iar manipularea precară, înainte de sacrificare, a fost asociată cu o calitate inferioară a cărnii și cu vânătăi de carcasă. În plus, față de aceste efecte metabolice, stresul cronic este, de asemenea, asociat cu o stare de sănătate precară, prin imunosupresie, iar porcii stresați sunt mai predispuși să se rănească, în timpul manipulării. Astfel, reducerea fricii de oameni la porci poate îmbunătăți, atât bunăstarea, cât și rezultatele obținute.

Reducerea fricii

Putem reduce frica porcilor față de oameni prin scăderea proporției de interacțiuni negative om-animal, pe care aceștia le experimentează. Cercetările au arătat că toate comportamentele umane asociate cu teama crescută sunt: mișcarea rapidă, strigătul și folosirea loviturilor moderate. Dacă aceste comportamente sunt folosite în mod regulat și în mod obișnuit, porcii vor deveni fricoși față de proprietar. Interacțiunile pozitive sau neutre sunt cele care nu provoacă o experiență neplăcută pentru porc.

Studiile în care au scăzut cu succes frica la porci, au folosit comportamente cum ar fi: mișcarea lentă, vorbirea uoară, mângâierea, evitând utilizarea unor tehnici de manipulare forțată. Evident, nu toate aceste comportamente sunt practice într-un context comercial, deci este important de observat că proporția interacțiunilor pozitive cu cele negative determină calitatea relației om-animal. Prin creșterea numărului de interacțiuni neutre sau pozitive și prin evitarea interacțiunilor negative, acolo unde este posibil, relația om-animal va fi îmbunătățită. De fapt, atunci când a fost implementat un program de pregătire, pentru a viza în mod specific relația cu animalele, atitudinile și comportamentul personalului s-au îmbunătățit, scroafele devenind mai puțin fricoase. Ca urmare, productivitatea a avut tendința de a se îmbunătăți.

Empatia

O idee interesantă care se află încă în stadiul de cercetare preliminară este folosirea empatiei sociale și emoționale, pentru a îmbunătăți relația om-animal. Porcii sunt creaturi sociale care pot învăța unul de la celălalt și poate fi mai eficient, în condiții comerciale, de a dezvolta o relație umană-animal pozitivă, cu indivizi cheie, cum ar fi scroafele sau purceii.

În concluzie, relația om-animal are implicații importante pentru bunăstarea și productivitatea porcilor. Prin orientarea atitudinilor și a comportamentului, putem mări și din această perspectivă gradul de bunăstare, prin rate mai scăzute de frică și ameliorând productivitatea prin rate mai scăzute de stres. În plus, satisfacția muncii poate fi îmbunătățită printr-o mai bună manevrare, deoarece porcii stresați din cauza fricii pot fi dificil de mișcat.

În timp ce unele interacțiuni negative reprezintă o parte necesară a vieții în fermă, utilizarea lor ca o rutină trebuie să fie eliminată, iar reducerea proporției de interacțiuni negative ar trebui să fie un obiectiv important pentru toți fermierii. La urma urmei, nu costă nimic să schimbi comportamentul uman. Deci, atunci când lucrați cu porcii, amintiți-vă că proporția interacțiunilor negative-pozitive determină calitatea relației om-animal, fiind determinantă pentru bunăstarea animalului, productivitate și calitatea cărnii.