Cele mai bune sfaturi pentru a preveni îmbolnăvirea animalelor de fermă. Dezinfecție ca la carte

Dezinfecția în fermele de animale este esențială pentru a preveni bolile infecțioase specifice animalelor domestice. Prin acest proces complex, se urmărește distrugerea microorganismelor patogene sau nepatogene de pe orice suprafețe (inclusiv tegumente). Operațiunea de dezinfecție cuprinde următoarele etape succesive: curățirea mecanică, curățirea sanitară și dezinfecția propriu-zisă, conform Dr. Pențea Ioan Viorel, Secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu.

Curățirea mecanică

Curățenia mecanică este extrem de importantă pentru că de ea depinde eficiența substanțelor dezinfectante utilizate. Acest proces presupune următorii pași:

-îndepărtarea așternutului, a resturilor de furaje și a gunoiului;

-întreruperea din funcțiune a instalațiilor electrice;

-umezirea cu soluții dezinfectante sau cu apă a pardoselii, a jghiaburilor, ușilor, pereților, pentru evitarea prafului;

-depozitarea resturilor de așternut și furaje colectate, la platforma de gunoi. În cazul unor boli care sunt provocate de agenți patogeni rezistenti (antrax, pesta porcină, gripa aviară) gunoiul se va distuge prin ardere sau îngropare.

Curățirea sanitară

Curățirea sanitară este o altă etapă extrem de importantă dacă doriți să realizați o dezinfecție ca la carte, în ferma dumneavoastră. Aceasta presupune:

-răzuirea pereților ți a lemnăriei din adăpost;

-curățirea pereților cu o perie aspră a peretilor, a jgheaburilor de furajare, a a podelelor de lemn și răzuirea pardoselilor de cărămidă sau ciment;

-spălarea cu jet de apă sub presiune a tuturor suprafețelor și obiectelor din adăpost;

-instalațiile electrice, scoase de sub tensiune, instalațiile de distribuire a hranei, de evacuare a dejecțiilor, se curăță manual ferindu-se de umezeală pentru a se preveni scurtcircuitele sau electrocutările;

-umezirea cu apă, urmat de presărarea cu var nestins sau clorură de var a suprafețelor de unde s-a scos pământul din adăpost.

Dezinfecția propriu-zisă

Această etapă constă în văruirea pereților. aplicarea substanței dezinfectante, închiderea adăpostului pentru 24 de ore. După acest interval, se spală toate suprafețele cu care animalele vin în contact, potrivit gazetadeagricultura.info.

Eficacitatea dezinfecției depinde de gradul de curățenie a suprafețelor care urmează să fie dezinfectate. Este foarte important ca substanța să fie aleasă în funcție de agentul patogen care trebuie distrus și de categoria de animale. De asemenea, trebuie să aplicați corect dezinfectantul și să țineți cont de concentrația și cantitatea recomandată de producător.

Aplicarea soluțiilor dezinfectante se efectuează cu aparate care dispersează substanțele și le distribuie cu presiune. Există mai multe metode de aplicare:

stropire și pulverizare pentru cele lichide;

-scufundare pentru obiectele și ustensilele de pansaj, harnașamente, echipamente de protecție;

-vaporizarea și gazarea, în cazul dezinfecției cu formol sau clor gazos;

-aerosolizare (transformarea substanțelor dezinfectante în particule foarte fine cu aparate speciale sau prin încălzire la 120-130⁰C);

-prăfuirea (clorura de var, var nestins, cloramina T).

După terminarea dezinfecției se îndepărtează substanțele folosite prin spălarea suprafețelor ce pot veni în contact cu animalele, se aerisește spațiul și, la final, se întocmește actul sanitar veterinar tipizat.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole