3 decembrie 2021 - 15:44

Cum sa plantezi o gradina de toamna si sa cultivi culturi de sezon tarziu

Plantând legumele preferate de toamnă la sfârșitul verii, le vei putea recolta înainte de loviturile reci.

În timp ce vremea toamnei poate face mai dificilă creșterea culturilor, există încă multe legume pe care le puteți planta. Culturile de toamnă au nevoie de puțin timp în plus pentru a se maturiza, deoarece primesc mai puțină lumină pe măsură ce anotimpul se stinge. În majoritatea zonelor de creștere temperată, culturile plantate toamna vor fi gata de recoltare în septembrie și octombrie. În climatele foarte blânde precum Pacificul de Nord-Vest, multe dintre aceste culturi pot supraviețui pe timp de iarnă, oferind multă nevoie de iubire de grădină în cele mai negre luni ale anului. Din fericire, o grădină de toamnă reușită se leagă doar de câteva reguli simple:

Începeți devreme.

Când multe persoane încep să se gândească la culturile de toamnă, este deja prea târziu. Pentru a vă asigura o recoltă de toamnă și iarnă, trebuie să începeți multe dintre culturile de sezon târziu în vârful verii. Unele culturi de toamnă cu creștere rapidă, precum salata și ridichile pot fi plantate la sfârșitul lunii septembrie, dar multe culturi de cădere dezirabile, precum broccoli și morcovi, au nevoie de câteva luni de condiții de creștere rapidă pentru a se maturiza înainte de îngheț și de nivelurile scăzute de lumină.

Știți cât timp durează culturile de toamnă.

Fiecare recoltă are o durată de viață relativ previzibilă, ceea ce înseamnă că puteți anticipa aproximativ cât timp va dura pentru a atinge dimensiunile culese. Durata de viață a culturii este de obicei definită prin expresia „zile până la maturitate” care va fi listată pe pachetul de semințe sau pe eticheta plantelor. Zilele până la maturitate vor varia puțin în funcție de condițiile de mediu, dar aceste cifre ar trebui să fie destul de exacte. Ca regulă generală, ar trebui să vă planificați plantarea, astfel încât culturile să aibă timp pentru a ajunge la maturitate înainte de primul îngheț.

Recoltarea culturilor de vară cât mai curând.

Planificarea unei reușite grădini de toamna se bazează pe gestionarea corectă a plantațiilor de primăvară și vară. În majoritatea grădinilor, unde spațiul este limitat, este imperativ ca recoltele din sezonul timpuriu să fie recoltate și eliminate din grădină în timp util. Această compensare face loc noilor plantații de toamnă. Culturile care se pot termina în perioada de miercuri a grădinii dvs. includ:

  • usturoi;
  • cepe;
  • cartofi;
  • morcovi;
  • sfecla;
  • conopidă;
  • varză;
  • broccoli.

De asemenea, s-ar putea să mai aveți câteva verzi de salată de primăvară, care sunt epuizate și gata să iasă.

Atunci când alegeți ce culturi de toamnă să adăugați în grădină, începeți să faceți un inventar al culturilor recoltate în prezent. Acest lucru vă va permite să determinați cât spațiu veți avea disponibil și să acordați prioritate plantațiilor de toamnă de care vă pasă cel mai mult.