27 mai 2022 - 09:14

Cum sa infiintezi o ferma ecologica de curcani

Înfiinţarea unei ferme ecologice de curcani poate deveni o afacere profitabilă pentru cei care aleg acest domeniu, pentru că acest tip de carne este apreciat la nivel european şi a început să câştige din ce în ce mai mult teren şi pe piaţa autohtonă. Aşadar, deşi investiţiile într-o fermă ecologică de curcani sunt mai mari decât într-o afacere bazată pe creşterea puilor, pot fi aşteptate rezultate pozitive destul de repede.

Atenție la cerințele autorităților

Ţinând cont că o astfel de afacere presupune o atenţie sporită din partea structurilor publice, primul pas, după înregistrarea business-ului la organele fiscale, este obţinerea certificatelor de validare de la serviciul veterinar. Obţinerea produselor şi a beneficiilor din ferma ecologică de curcani trebuie urmărită abia după stabilirea cu precizie a cadrului legal de dezvoltare a unei astfel de afaceri.

Alegerea terenului pe care urmează să fie desfăşurată activitatea este o etapă importantă în tot acest proces. Trebuie ţinut cont de condiţiile climatologice specifice ale regiunii, de numărul păsărilor pe care intenţionăm să le creştem, dar şi de particularităţile unei ferme ecologice de curcani. Un model des uzitat în avicultura ecologică este creşterea curcanilor pe păşuni. Se poate folosi în acest sens un padoc mobil pentru păsări, care va fi tractat de un tractor, iar pentru siguranţa păsărilor se poate împrejmui zona cu un gard electric.

Păşunile oferă tot ceea ce este necesar curcanilor pentru o întreţinere de bună calitate – iarbă de calitate, grăunțe şi insecte. În plus, păsările fac multă mişcare pentru a străbate păşunile şi a-şi procura singure hrana. Puii de curcan trebuie obişnuiţi în primele zile de păşunat cu locurile unde sunt amplasate hrănitorile şi adăpătorile. Pentru ca acestea să fie mai bine observate, avicultorii americani obişnuiesc să le vopsească în roşu, dată fiind acuitatea vizuală deosebită pentru culoarea roşie a acestor păsări.

Condiții de amenajare și regim termic

În cazul în care curcanii sunt ţinuţi în cuşti, trebuie să se ţină cont neapărat de densitatea acestora pe metrul pătrat. De asemenea, curcanii adulţi trebuie separați de cei tineri şi este indicat să se evite contactul cu orice păsări sălbatice.

Temperatura este un alt factor important care influenţează calitatea condiţiilor de întreţinere şi productivitatea unei ferme ecologice de curcani. Aceste păsări sunt capabile să reziste la temperaturi scăzute, chiar de până la -15 grade Celsius. Însă, pentru ca afacerea să fie într-adevăr profitabilă şi productivitatea sporită, temperatura trebuie să fie păstrată între anumiţi parametri. Aceasta este condiţionată în primul rând de vârsta păsărilor. Pentru puii de curcan de o săptămână, temperatura mediului ambiant trebuie să fie între 32 – 35 grade Celsius. Curcanii adulţi însă nu vor avea nevoie de mai mult de 20 de grade sau cu două trei grade sub această temperatură pentru a da randamentul mamim.

Încăperea în care sunt ţinute păsările trebuie ferită de umezeală, iluminarea trebuie să fie suficientă, iar izolarea termică să fie realizată corespunzător. Menţinerea unei temperaturi constante şi a unei ventilatii corespunzătoare va ajuta la realizarea unor condiţii de întreţinere adecvate. Chiar dacă nu există posibilitatea de a creşte curcanii pe o păşune, este necesar ca aceştia să aibă la dispoziţie un teren unde să umble liberi, lucru esential pentru calitatea cărnii păsărilor.

Dietă echilibrată

Pentru producerea unei cărni de calitate superioară, dieta curcanilor trebuie să fie una echilibrată şi  corectă. Este indicat ca păsările să primească furaje adaptate vârstei pe care o au. Porumbul, șrotul de soia, grâul, floarea-soarelui şi mazărea sunt printre alimentele cele mai recomandate pentru curcani, la care se adaugă şi lucerna, într-o fază mai târzie.

Un curcan de 6 kilograme, crescut pe păşune, are nevoie anual de 60 de kg de cereale, 4 kg de făină minerală, 3 kg de drojdie furajeră, 5 kg de făină de lucernă şi nutreţuri minerale şi 100 de kg de iarbă proaspătă. Grâul, morcovii, sfecla şi varza, tărâţele de grâu, ovăzul şi orzul pot face, de asemenea, parte din hrana curcanilor. Cantitatea hranei consumate zilnic depinde de vârstă păsării şi trebuie ţinut cont de indicaţiile specifice unei bune întretineri a acesteia.

Ouăle înseamnă profit suplimentar

Crescătorii de curcani în ferme ecologice pot miza pe câştiguri provenite din mai multe segmente. Ouăle de curcă se pot traduce într-un profit relativ consistent, însă pentru aceasta este nevoie de un mascul la 7 păsări adulte. Este adevărat însă că proprietăţile specifice ale ouălor de curcă nu sunt îndeajuns de bine cunoscute de consumatori.  Curcile pot da ouă începând cu 6 – 8 luni şi o producţie de până la 200 de ouă annual. Însă, pentru aceasta, temperatura încăperii în care se află trebuie ţinută sub control permanent şi păstrată între parametrii normali.

Ouăle de curcă, mai mari în dimensiuni decât cele de găină, furnizează 135 de calorii şi conţin atât vitamine cât şi minerale. Sunt o sursă excelentă de vitamina B (B2, B6 şi B12), asigura 9% din valoarea zilnică recomandată de vitamina A, conţin 13% fosfor, 2% cupru şi mangan, 3% magneziu şi postasiu, 8% zinc şi 39% seleniu.

Creşterea puilor până la atingerea vârstei de sacrificare este un alt segment care poate aduce câştiguri consistente, dată fiind noua tendinţă care se profilează pe piaţa industriei de carne. Creşterea puilor de curcani până la vârsta de sacrificare durează în jur de 20-23 de săptămâni, timp în care păsările depăşesc cu uşurinţă 10 kg femelele şi 20 masculii.

Beneficiile cărnii de curcan

Carnea de curcan este una de tip dietetic, iar, între potenţialii clienţi s-ar putea număra restaurantele şi cafenelele, magazinele specializate, pieţele agroalimentare şi un număr din ce în ce mai mare de consumatori interesaţi de un regim de viaţă sănătos sau de alimentaţia dietetică.

Recomandată în mai toate dietele, carnea de curcan este potrivită pentru alimentaţia copiilor după primele luni de viaţă, pentru cei cu probleme de sănătate, dar şi pentru cei care vor să îşi păstreze greutatea sub control. Săracă în grăsimi, carnea de curcan abundă în vitaminele B6 şi B12, fier, zinc, seleniu şi fosfor şi conţine 32 de gr de proteine la 100 de grame. Mai mult, carnea de curcan ajută la scăderea colesterolului, având cea mai redusă cantitate de grăsimi săturate sau colesterol dintre toate tipurile de carne. Creşterea curcanilor într-o fermă ecologică poate deveni o afacere profitabilă, mai ales datorită faptului că pe acest segment concurenţa nu este atât de accentuată.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.