Cercetătorii americani şi canadieni au creat un soi de tomate destinat cultivării pe terenuri cu un conţinut ridicat de sare.
Deteriorarea calităţii solurilor, la care se adaugă un nivel ridicat de salinitate dau bătăi de cap agricultorilor din toată lumea. Principala cauză o constituie irigarea excesivă care are ca rezultat ridicarea sărurilor la suprafaţă. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, cercetătorii americani şi canadieni au creat un soi de roşii capabil să germineze şi să crească pe soluri sărate.
Cercetările au avut ca punct de pornire o plantă denumită Arabidopsis. A fost identificată în laborator o genă rezistentă la salinitate a acestei plante, după care a fost grefată pe o plantă de tomate.
Arabidopsis thaliana, din familia Brassicaceae, este o plantă bienală, cu frunzele spatulate sau oblonge, cu o înălţime de 7-40 centimetri. Înfloreşte din martie până în mai şi este răspândită în special în regiunile asiatice Mongolia Interioară, Xinjiang, Shaanxi, Gansu, Tibet, Shandong, Jiangsu, Anhui, Hubei, Sichuan, Yunnan etc. În România, această plantă este cunoscută sub denumirea de gâscariţă şi creşte în zona Deltei Dunării. Arabidopsis este considerată un suport bun pentru cercetare genetică.
După grefarea genei de Arabidopsis pe planta de tomată au fost obţinute soiuri de roşii care pot fi crescute în mediu salin de 200 mM (millimoli) clorură de sodiu. Pentru comparaţie, majoritatea plantelor mor la o concentraţie de clorură de sodiu de 50mM, iar apa mării are, în general, o salinitate de 530 mM.
Gena prelevată de la planta rezistentă la salinitate codifică o proteină care direcţionează sarea în vacuolele celulare, protejând tomata de efectele periculoase ale sării preluate din sol (mediu de cultură). Astfel, sarea se cumulează în frunze şi nu în fructul tomatei (roşia propriu-zisă).
„Au un gust foarte bun”, susţine cercetătorul american Eduardo Blumwald, de la Universitatea California. Aceste roşii posedă toate caracteristicile necesare pentru comercializare: uniformitate, rotunjime, culoare şi rezistenţă la manipulare.