Cum să atragem tinerii în agricultură

Una dintre cele mai curente probleme cu care se confruntă agricultura românească este lipsa forței de muncă în ferme. Acest sector este unul îmbătrânit, iar tânăra generație pare să nu se grăbească pentru a veni din urmă. La evenimentul A+Expo, organizat de către Agro-Est Muntenia, a avut loc o serie de conferințe cu teme de actualitate, printre care s-a numărat și subiectul resursei umane în sectorul agricol.

Florin Constantin, manager AgExecutive, a explicat situația în amplu detaliu, atât provocările, dar și soluțiile pentru această problemă.

În primul rând, crearea viitoarei generații de fermieri se face încă de pe băncile facultății, deoarece este nevoie de o educație completă și complexă despre ce înseamnă agricultura și munca în fermă, dar și despre nevoile lucrătorilor agricoli. Tinerii sunt greu de atras, așadar este nevoie de energie, atenție și dedicare din partea mentorilor, conform specialistului. De asemenea, este nevoie de implementarea unor stagii obligatorii de practică, de lungă durată, încă din timpul facultății. Una dintre principalele probleme din spatele lipsei forței de muncă este dat de faptul că studenții nu sunt îndreptați către ferme. 

În al doilea rând, o recrutare eficientă este influențată puternic și direct de către perspectiva angajatorului. În acest sens, managerul AgExecutive sfătuiește angajatorii să își asculte intuiția, să testeze potențialii candidați și să le observe comportamentul din timpul practicii, dar să și accepte momentul atunci când persoana nu s-a dovedit a fi candidatul potrivit pentru acel post. De asemenea, o altă metodă este recrutarea a două persoane pentru același post, deoarece în acest fel apare competivitatea. Prin urmare, competitivitatea poate duce la o eficiență sporită în ceea ce privește activitatea profesională a celor doi candidați. 

În al treilea rând, o altă recomandare importantă pentru angajator este aceea de a fi transparent referitor la indicatorii de performanță. Motivul pentru care multe persoane se orientează către multinaționale și nu în ferme sau firme românești este faptul că indicatorii de performanță din multinaționale sunt ușor de înțeles și cuantificabili. Așadar, angajatul știe exact în ce feluri va fi răsplătit dacă activitatea sa întrunește standardele și cerințele impuse.

- Publicitate -

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole