După toate datele oficiale și declarațiile politice, România nu ar fi o țară în care să îți fie rușine să trăiești și nici imposibil să te descurci. Numai că nu e așa din moment ce aflăm dintr-un studiu că jumătate dintre familiile din rural ar anula Crăciunul anul acesta, din lipsa banilor. Mult mai grav este faptul că un părinte din șase spune că nu are nici măcar 10 lei pentru a cumpăra un cadou copilului. Rezultatele care arată sărăcia extremă în care trăiesc mulți de la țară a fost realizat de World Vision România, organizaţie care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă și dezvoltare şi pune în centrul activităţii sale bunăstarea copilului.
Să ne întoarcem însă la rezultatele studiului, care dărâmă rapid orice discurs privind bunăstarea din zona rurală. Datele mai arată că o treime dintre părinţi au mai puţin de 50 de lei să cumpere un cadou, și tot o treime nu au cumpărat bradul de Crăciun anul trecut. Iar dintre aceia care au strâns suma necesară cumpărării bradului, jumătate spun că nu le-au mai rămas bani și pentru împodobit. Una peste alta, doar două din zece familii au avut anul trecut bradul pe care şi l-au dorit. Dar nu numai bradul este o problemă pentru românii de la sate. Jumătate dintre părinţi spun că perioada Crăciunului este una stresantă pentru ei, aproape trei sferturi fiind apăsați de lipsa banilor. În plus, 30% afirmă că le este ruşine pentru că nu pot asigura familiei cele necesare, iar 14 procente pentru că nu cu ce încălzi casa. Unul din zece oameni care au răspuns în acest studiu sunt îngrijorați deoarece nu ştiu dacă vor avea bani pentru mâncare şi tot 10% fiindcă nu au haine de iarnă. Și asta nu e totul în tabloul care zugrăvește realitatea traiului la țară. 70% dintre respondenţi ar alege un cadou care să acopere o necesitate de bază, adică alimente, haine sau încălţăminte, și ceva mai puţin de 30% ar alege un cadou care să-l bucure pe copil, chiar dacă nu este o necesitate de bază.
Fie că ne place sau nu, trebuie să recunoaște că situația este înfiorătoare, chiar de groază, și asta într-o țară europeană, nu undeva prin Africa. Iar lucrurile astea se întâmplă pentru că de multe ori grija pentru oameni este doar un slogan, o înșiruire de vorbe goale, fără acoperire în fapte. Deși, teoretic, nu ar trebui să fie așa, și pentru a vă demonstra asta, am să citez din Constituția României. Chiar la început, în primul articol, scrie că ”România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate”. Despre ce demnitate mai putem însă vorbi atunci când un părinte nu găsește 10 lei, da, 10 lei, pentru a-i cumpăra copilului un cadou de Crăciun? Iar Crăciunul vine peste o lună… Credeți că situația va fi mai bună până atunci?