Cum s-a ajuns ca sprijinul cuplat pentru lucernă să depăşească 550 de euro/ha

lucernaDin cauza neîncrederii fermierilor şi a practicilor unor funcţionari APIA, cotele pentru anumite tipuri de sprijin cuplat au ajuns la cote absurde, după cum spune Claudiu Frânc, preşedintele FCBR.
Acesta explică faptul că în spatele sumelor exorbitante pe care le vor primii unii fermieri, se află mulţi alţii care, deşi ar fi îndreptăţiţi să primească bani pentru aceleaşi culturi, vor rămâne fără bani. Din păcate, de multe ori, angajaţii APIA au fost cei care au determinat apariţia acestei situaţii:
„Suntem în notificări pentru perioada 2017-2020 şi, fiindcă colegii nu au crezut în schema de sprijin cuplat, numărul de exploataţii care au cerut sprijinele cuplate este foarte mic, aşa că suma se împarte la puţini. Pe lângă neîncredere, au fost şi alte greşeli.Un exemplu în acest sens la lucernă.  La Alba, de exemplu, funcţionarii APIAau cerut fermierilor să nu bifeze schema pentru lucernă, aşa că au rămas doar cinci beneficiari. Au fost ameninţări că cei care au cerut acest spirjin vor fi scoşi de la orice fel de plată, ulterior.Cum situaţia s-a generalizat în ţară,  s-a ajuns ca de la 55 de euro pe hectar să fie acum peste 550 de euro. La vaca de carne e cam la fel, şi fiindcă nu au fost cereri depuse pentru 2015 sprijinul cuplat a sărit de 1000 de euro, explică Frânc.
El mai atrage atenţia fermierilor că, dacă nu citesc cu atenţie materialele referitoare la schemele de sprijin se pot trezi cu tot felul de probleme din cauza cărora au doar de pierdut pe termen mediu şi lung. (Sursa: agropress.ro)
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole