Cum resimt fermierii vremea anormală

ploaie-33În acest an vremea a fost cu totul atipică pentru ţara noastră. După o primăvară timpurie, cu temperaturi ridicate, culturile de toamnă au început să crească rapid. Majoritatea fermierilor apreciau pe la sfârşitul lunii martie că dezvoltarea plantelor este cu cel puţin două săptămâni mai avansată decât normalul perioadei. Şi iată că a urmat o altă surpriză: un sfârşit de aprilie şi un început de mai cu temperaturi mult sub media climatologică şi ploi în exces. Despre cum au afectat culturile ploile şi frigul am stat de vorbă cu câţiva fermieri, din diverse zone ale ţării.
Din vest doar veşti bune
Dimitrie Muscă, a cărui fermă se află la Curtici, ne-a spus că în zona sa totul este în regulă. Cei 200 de litri/mp acumulaţi până acum din precipitaţii se înscriu în mediile normale. „Pe un an întreg, cantitatea de precipitaţii este puţin peste 540 litri/mp“, a precizat fermierul. Temperaturile în zonă nu au fost la fel de scăzute ca în restul ţării. Maximele la prânz s-au ridicat până în jur de 22°C, ideale pentru culturile de primăvară. Mai mult decât atât: nu s-au înregistrat atacuri ale dăunătorilor. De altfel, fermierul a avut grijă să aplice tratamente preventive. La ora când discutam, tocmai se făceau tratamente cu substanţe aplicate din avioane. Că până acum au fost condiţii foarte bune o confirmă şi gradul de răsărire a porumbului: 72.000 de plante/ha.
Clujul a rămas fără fructe şi vin
În schimb, Ovidiu Onişor, fermier din judeţul Cluj, nu era la fel de mulţumit. Dimpotrivă, ne-a mărturisit convingerea sa că, în anul acesta, în zonă nu vor mai fi fructe şi nici vin. Asta pentru că, timp de o săptămână, în fiecare noapte temperaturile au coborât până către -4°C, -5°C. Probleme au avut din cauza îngheţului şi culturile de cartofi şi soia. La acestea însă florile se regenerează, astfel încât recolta va fi doar întârziată, nu pierdută. În schimb, poate şi din cauza vremii reci, nu sunt probleme cu dăunătorii. „Vremea e foarte ciudată. Ceea ce în februarie, martie era în avans, acum a rămas în urmă. Per total, cel puţin judecând după păşuni, am revenit la normal. În fiecare an scoteam animalele la păşune în jur de 1 mai. Şi anul acesta cam tot aşa le-am scos“, a conchis domnia sa.
În Oltenia nu fuse prea rău
În Dolj lucrurile nu stau rău. Cel puţin aşa consideră Ştefan Grozăvescu, agricultor din Radomireşti. Culturile sale, atât cele de toamnă cât şi cele de primăvară, au un avans în dezvoltare de circa două săptămâni faţă de normal. Porumbul are patru-cinci frunze, iar floarea-soarelui patru. Dăunătorii nu şi-au făcut apariţia. Totuşi, fermierul se teme că zilele multe fără soare ar putea afecta grâul din punct de vedere calitativ. Crede că este foarte important să se respecte schemele de tratament împotriva bolilor şi a dăunătorilor. Deja la păioase se făcuse al doilea tratament şi se pregătea începerea tratamentelor la culturile prăşitoare. „După cum se arată până acum, anul acesta pare un pic mai bun decât anul trecut“, speră fermierul.(Integral pe lumeasatului.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole