Cum putem trata fuzarioza în culturile de grâu și orz cu produse biologice

Fuzarioza, ca și alte boli ale plantelor, dau mari bătăi de cap fermierilor, care sunt nevoiți să apeleze astfel la tot felul de produse chimice pentru protecția plantelor, uneori cu efecte nedorite obținerea unor producții curate.

Fuzarioza la grâu este o boală provocată de ciuperca Fusarium graminearum, iar infecția spicelor poate avea loc pe toată perioada de vegetație a culturii, de la răsărire și până la înspicare. Fuzarioza se transmite prin sol şi prin sămânţă şi produce fuzarioza rădăcinilor, a coletului, frunzelor şi a spicului.

Potrivit unor cercetări susținute de Societatea Agricolă din Yorkshire, alternativele biologice ale produselor chimice pentru protecția plantelor pot fi folosite pentru a contribui la obținerea unor producții de grâu comparabile cu producțiile obținute în urma tratamentelor cu produse convenționale de protecția plantelor (detalii aici).

Studiile au arătat ca grâul poate fi produs folosind doar tehnologii de biocontrol sau biocontrol în combinație cu tehnologii convenționale, obținând randamente de producție și calitate similare.

Pentru controlul biologic al fuzariozei (Fusarium spp.) din culturile de grâu și orz, specialiștii ALCEDO – unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața românească de produse de protecția plantelor, semințe și îngrășăminte – vă recomandă biofungicidul POLYVERSUM, un produs natural, autorizat pentru utilizarea în agricultura organică, care nu poluează chimic și induce rezistența plantelor împotriva bolilor provocate de fungi.

Primul tratament se aplică de la 2 frunze, până la 3 frați (BBCH 12-23), al doilea tratament se aplică dupa înfrățire, până la alungirea paiului (BBCH 29-32), al treilea tratament se aplică de la începutul înfloririi și până la înflorirea maximă, spiculețele vizibile (BBCH 55-65).

Pe lângă grâu și orz, POLYVERSUM este omologat și pentru următoarele boli și culturi:

– Putregaiul negru (Phoma lingam) și putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) din cultura de rapiță;

– Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), mana coletului și fructelor de căpșun (Phytophtora) și mana căpșunului (Phytophtora fragariae) din cultura de căpșun;

– Pătarea neagră a frunzelor (Helminthosporium papaveris) și mana macului (Peronospora arborescens) din cultura de mac;

– Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum), putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) și alternarioza (Alternaria) din cultura de muștar;

– Mana hameiului (Pseudoperonospora humuli) din cultura de hamei;

– Antracnoza (Ascochyta pisi) din cultura de lupin;

– Alternarioza cruciferelor (Alternaria brassicae), putregaiul negru (Leptosphaeria maculans) și mana cruciferelor (Hyaloperonospora parasitica) din culturile de legume brasicacee (varză, varză de Bruxelles, broccoli, rucola, conopidă, varză kale, gulii, ridichi, nap, hrean).

Pentru mai multe informații despre oferta ALCEDO, puteți apela la aplicația ALCEDO pentru fermieri iscusiti, disponibila acum din AppStore sau Google Play: https://aplicatia.alcedo.ro/.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole