Cum pot fi silozurile monitorizate online

silozcvAbsolventi de “Automatica”, din cadrul Politehnicii Bucuresti, fratii Cezar si Bogdan Nourescu au invatat de multa vreme ce inseamna antreprenoriatul in tehnologie, iar acum vor sa imbine acest domeniu cu cel al agriculturii. Startup-ul lor propune o platforma care ajuta proprietarii de silozuri sa isi monitorizeze online, direct din browser, recolta printr-un sistem automatizat.
Cezar Nourescu a lucrat inca din clasa a 9-a la firma tatalui sau. “Am inceput prin a monta calculatoare, am construit retele de calculatoare, am fost trainer ECDL”, spune fondatorul plaformei SiloMeter. In prezent, el are peste 10 ani de experienta in domeniu. Fratele lui, Bogdan, este specializat in toate tehnologiile cloud Google si este trainer autorizat Google pentru programatori. Cat despre dorinta de a dezvolta solutii IT pentru domeniul agriculturii cei doi povestesc ca se leaga de perioada copilariei, petrecuta la ferma bunicului, care a lucrat mai bine de doua decenii la un siloz, in Braila.
Ce este SiloMeter?
CBN IT, firma celor doi frati, a fost lansata in 2011 si se axeaza pe dezvoltarea de aplicatii software folosind cloud-ul Google.  Iar SiloMeter nu este primul lor proiect.
“In permanenta am avut viziunea de a construi un produs care sa rezolve problema unei nise, produse pe care le-am tratat ca si startup-uri separate”, spune Cezar Nourescu.
Astfel, intre 2012 si 2014, au dezvoltat un soft de management pentru scoli si universitati, cu cataloag online si multe alte functionalitati. “Este un proiect amplu, in care am investit mult, probabil singurul soft de pe piata care poate centraliza toti elevii unei tari de la gradinita pana la universitate”, explica fondatorul CBN IT.
Dar proiect s-a dovedit a fi destul de dificil de aplicat la noi in tara si, potrivit dezovltatorilor lui, aceasta a fost lasat momentan in standby din cauza costului mare de obtinere a clientilor si a multitudinii de factori decizionali (autoitati, conduceea soclilor, profesori, parinti) de care e nevoie pentru a putea fi pus in aplicare.
“Am invatat foarte multe urmare acestui proiect si in 2015 am dezvoltat un alt produs, arendas.ro, un soft construit pentru a usura gestiunea contractelor de arenda si a tranzactiilor / raportarilor intre arendasi – arendatori – primarii – APIA (Agenţia de Plati si Interventie pentru Agricultura). Acest proiect a intrat deja pe o traiectorie, avem cativa clienti clienti si continuam sa ii aducem imbunatatiri”, explica Nourescu.
Mai mult, in urma discutiei pe care au avut-o cu unul dintre clientii acestei plafrome, un arendas detinator de silozuri, au inteles ca exista o nevoie acuta in piata de gasirea unei solutii accesibile de monitorizare si automatizare a silozurilor.
SiloMeter este o solutie care previne problemele provocate de temperatura si umezeala din silozuri.
“As putea enumera 3 dintre acestea: temperatura crescuta scade calitatea granelor si deci pretul de vanzare, umezeala poate provoca aparitia bateriilor si a mucegaiului iar in cazul oleaginoaselor (ex: floarea soarelui) se pot produce chiar implozii, afectand astfel si silozul, nu doar continutul”, sustine reprezentantul CBN IT.
Solutia furnizata citeste valorile senzorilor de temperatura si de umiditate din siloz si le transmite pe internet intr-o platforma cloud a Google. Aceste date pot fi vizualizate de pe orice dispozitiv in orice browser web.
Primul prototip al produsului a fost construit intr-un aborator de fizica, de la Universitatea Politehnica. Au simtit apoi neovoia de a aduce imbunatatiri produsului si au mai cosntruit unul, de aceasta data intr-o fabrica. Cel de al doilea prototip poate citi simultan mai multi senzori si se apropie de versiunea finala, pentru productie.
“Silozurile in acest moment au deja instalati senzori de temperatura in interior iar citirea volorilor este facuta manual, cu un aparat de masura. Cablurile de la acesti senzori sunt conectate cu usurinta in dispozitivul nostru, fara a elimina varianta de citire manuala. Echipamentul citeste simultan, in mod automat, valorile de la toti senzorii si le transmite in cloud. In functie de valorile primite si de evolutia temperaturii, pornim sistemele de ventilatie pentru racire in mod automat sau manual. Solutia noastra functioneaza si in situatiile in care conexiunea la internet nu mai este disponibila, si deci astfel eliminam pe cat posibil riscurile care pot sa apara dpdv tehnic”, spune Cezar Nourescu.
Dezvoltarea produsului a inceput in luna martie a acestui an, iar acum se pregatesc de lansarea lui pe piata. Pana acum prototipul a fost creat utilizand placuta de circuite fabricata in China, iar componentele au fost asamblate local.
“Nu am ales inca un furnizor pe termen lung, dar cu siguranta vom alege sa producem echipamentele intr-o fabrica ce poate funriza un nivel inalt de calitate, a mai precizat Nourescu. (Integral pe startupcafe.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole