Cum pot fermierii să primească subvențiile APIA suplimentare din 2023

fonduri europene Ministerul Agriculturii legumicultori subvențiile APIA microgranturi mită micii fermieri guvernanti subvenția apia la hectar, sprijin

Noua Politică Agricolă Comună (PAC) vine la pachet cu noi cerințe pentru fermierii europeni, prin care oficialii europeni vor să atingă niște ținte extrem de ambițioase legate de mediu. Astfel, pentru a-i stimula pe fermieri să adopte practici prietenoase cu mediul, o parte din bugetele pentru subvenții oferite de Uniunea Europeană vor fi alocate eco-schemelor.

Eco-schemele vor fi obligatorii pentru statele membre, dar voluntare pentru fermieri, astfel că agricultorii nu sunt obligați să le implementeze, însă cei care o vor face for primi sume suplimentare de la APIA, pentru a compensa pierderile suferite. Mai multe detalii despre acest subiect a explicat europarlamentarul Daniel Buda, în cadrul unui interviu acordat publicației Hotnews.

”Agricultorii nu sunt obligați să acceseze măsurile de mediu, decât dacă doresc bani mai mulți pe care să îi ia și să îi folosească în ferme. Atunci pot să acceseze aceste măsuri de mediu, care înseamnă să practici rotația culturilor, să ai o anumită parte din terenurile de la nivelul fermei pentru păstrarea biodiversității. E greu de înțeles și pentru cei care sunt în Parlament, darămite pentru cititorii care nu sunt familiarizați cu această chestiune, cum pot să fie schemele ecologice obligatorii pentru statele membre, dar facultative pentru fermieri. Foarte simplu – fermierilor nu li se vor impune aceste scheme ecologice și ei vor avea doar posibilitatea să le acceseze dacă doresc bani mai mulți pentru fermele lor.

Am mers pe această variantă de lucru și am subliniat această necesitate de a fi plătit fermierul pentru practicile ecologice din două considerente. O dată pentru că face un efort suplimentar, pentru că atunci când faci o activitate ecologică nu mai folosești îngrășămintele chimice clasice, ceea ce înseamnă o reducere a productivității fără discuție, dar în același timp el contribuie la un mediu mai curat și mai bogat în oxigen. La fel, fermierul trebuie să fie plătit pentru produsul agricol mai de calitate și pentru eforturile pe care le face vizavi de ceea ce noi numim asigurarea unui mediu mai curat.

Statele membre trebuie să facă aceste scheme ecologice cât mai atractive, astfel încât fermierii să le acceseze. (…) Tocmai de aceea se vine cu resurse financiare pentru compensarea pierderilor de venit, astfel încât fermierul să se poată menține pe piață și să aibă un trai decent”, a precizat Daniel Buda.

Potrivit primelor runde de consultări ale reprezentanților Ministerului Agriculturii cu fermierii privind noul Plan Național Strategic, pentru perioada 2023-2027 au fost gândite 6 eco-scheme, dintre care trei pentru Terenurile Arabile, una pentru Culturile Permanente, una pentru Pajiști și pășuni și una aplicabilă tuturor categoriilor, respectiv:

  1. Rotația culturilor, pentru fermele cuprinse între 1 și 10 hectare;
  2. Diversificarea culturilor, pentru fermele peste 10 hectare;
  3. Culturi verzi;
  4. Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști;
  5. Creșterea capacității de sechestrare a carbonului pe pajiști permanente și prevenirea deșertificării;
  6. Conversia la agricultură ecologică.
Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.