Cum pot fermierii să primească mai repede subvențiile APIA – Adrian Pintea explică

Fermierii care vor să primească mai repede banii aferenți subvențiilor APIA, pentru a realiza investițiile de care au nevoie în fermă, pot să o facă solicitând adeverințele pe care agenția le eliberează pentru solicitanții de plăți directe.

Cu ajutorul acestor adeverințe, fermierii pot să acceseze credite în vederea finanțării activităților curente, de la instituțiile bancare și non-bancare care au încheiat convenții cu APIA.

”Pentru campania anului de cerere 2022 se pot elibera aceste adeverințe de la nivelul celor 42 de centre județene APIA. Cererile noaptea sunt trecute prin filtrul sistemului informatic, unde se face un control administrativ, astfel încât se pot elibera aceste adeverințe.

Care este procedura de eliberare a acestor adeverințe? În momentul în care fermierul merge la APIA, își depune cererea de plată în care bifează toate schemele de plată pe care vrea să le acceseze în 2022, fie că este sector vegetal sau zootehnic. Cererea se închide, astfel încât să fie depusă în mod oficial în perioada 1 martie – 16 mai, perioadă fără penalități. În momentul în care a depus cererea, fermierul poate să solicite adeverința. Solicitarea se poate depune fizic sau poate fi transmisă prin orice mijloace electronice existente”, a explicat directorul general al APIA, Adrian Pintea, într-o emisiune la Agrointeligența.

Astfel, potrivit convențiilor, la solicitarea scrisă a fermierului, APIA eliberează o adeverință prin care confirmă că acesta a depus Cererea unică de plată pentru anul 2022 solicitând sprijin pentru schema de plată unică pe suprafață, plata redistributivă, plată pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și/sau pentru măsurile de mediu şi climă – M10, M11, M13.

De asemenea, prin adeverință se confirmă, la data emiterii acesteia, suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar, sau datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului referitor la eligibilitatea schemelor de plată care fac obiectul convenției și că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.

”Noi am reușit să încheiem convenții cu toate băncile comerciale și fondurile de garantare, iar fermierii au facilitatea de a primi această adeverință prin care APIA garantează creditele, ca să acceseze creditele pentru finanțarea activităților curente. Am negociat cu băncile comerciale, dobânda este de 1,9% + ROBOR, iar cu această adeverință fermierii por să primească până la 90% din suma cuvenită pe care trebuie să o ia pentru anul de cerere 2022. În momentul în care APIA face plata, automat acea sumă va intra în cont și va fi retrasă de către banca comercială unde fermierul are deschis contul”, a mai explicat șeful APIA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole