15 mai 2021 - 16:52

Cum planuieste Oros sa consolideze relatiile cu tarile partenere

Ministrul interimar al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţat miercuri că anul acesta va trimite cinci ataşaţi agricoli în zone de interes pentru agricultura românească, primele ţări vizate fiind cele în care România are un volum mai mare la export, în special cele din Golful Persic.

“Avem un proiect şi am început discuţiile cu Ministerul Afacerilor Externe, să trimitem anul acesta cinci ataşaţi agricoli în zone mai interesante pentru agricultura românească, în primul rând în zona Golfului. Este un proiect mai vechi, dar anul acesta chiar o să-l facem, pentru că am prins bani în buget pentru cinci ataşaţi. În primul rând aş vrea să mergem spre ţările terţe pentru că volumul mai mare de export noi acolo l-am avut, inclusiv pe animale vii”, a spus Adrian Oros într-o conferință de presă desfășurată la sediul MADR.

Proiectul privind înfiinţarea ataşaţilor agricoli a apărut pentru prima dată în spaţiul public în mandatul lui Dacian Cioloş în anii 2008-2009, dar a fost susţinut şi în perioada în care la conducerea ministerului au fost Daniel Constantin şi Achim Irimescu.

Decizia de a trimite ataşaţi agricoli în anumite ţări viza şi atunci şi acum creşterea exporturilor de produse agroalimentare româneşti şi promovarea acestora pe noi pieţe, în contextul menţinerii deficitului în comerţul cu produse agroalimentare.