16 mai 2022 - 15:23

Cum se poate obține un plus de producție de o tonă de grâu la hectar

„Alimentul funcțional” și „vaccinul” culturilor agricole aduc fermierilor un plus de producție de o tonă de grâu la hectar.

Cine n-ar vrea să rămână cu un profit de peste 400 de lei pe tona de grâu la hectar, după scăderea investiției în produsele de protecția plantelor? Asta este tema de reflecție propusă de tânărul business developer al SmartFert, Mihai Postelnecu.

După un an 2020 greu pentru agricultura românească, tânărul antreprenor mizează pe o abordare tip „out of the box”, în fapt un apel la inovare reprezentat de investiția în două produse frecvent căutate de agricultorii cu care acesta deja face business.

WhatsApp Image 2021 06 10 at 21.50.54Mai exact, Postelnecu vorbește despre o combinație demnă de adevărații lideri în agricultura performantă, și anume despre Spur Amino sau „vaccinul plantelor”, respectiv de XMicro sau „alimentul funcțional” al culturilor extensive.

Combinația celor două, testată inclusiv de o firmă specializată în câmpurile experimentale din județul Timiș, a generat un spor de producție – atenție – de nu mai puțin de o tonă de grâu la hectar.

„Am avut un experiment cu o firmă specializată în testarea și verificarea produselor de protecție a plantelor pe microparcele în zona Timișului. La un litru de Spur Amino și un litru de XMicro am avut spor de producție o tonă de grâu la hectar. Indiferent de condițiile anului, o tonă de grâu la hectar reprezintă ceva semnificativ.

 

WhatsApp Image 2021 06 10 at 21.52.14
WhatsApp Image 2021 06 10 at 21.53.17

Avem un produs care costă 65 de lei, plus 70 de lei alt produs, vorbim de un cost de 135 lei pe hectar, preț de listă. Avem apoi o tonă spor de producție la grâu, la un preț mediu de 0,55 lei pe kilogram, asta înseamnă 550 de lei. Dacă din 550 lei se scade suma de 135 de lei, rămân circa 400 lei. Eu cred că este mai mult decât justificat să investești 135 de lei și să scoți 550 de lei”, își prezintă antreprenorul propriul calcul de profitabilitate. Calculul este raportat la preturile cerealelor exclusiv anul acesta cand avem un nivel mult mai mare.

Dar de ce să alegem Spur Aminoacizi?

WhatsApp Image 2021 06 10 at 21.58.01 1Spur Amino – un biostimulator, este un produs inovativ, din punct de vedere al formulării sale. În general, a precizat Mihai Postelnecu, produsele pe bază de aminoacizi „scot planta din stres, indiferent despre ce stres vorbim”.

 

În cazul Spur Amino, antreprenorul spune că acesta este singurul produs din piața globală, la acest moment, beneficiar al sistemului OES.

„Pe lângă faptul că are o concentrație mare de aminoacizi liberi – 25%, Spur Amino mai conține și azot, ingineria produsului venind dintr-un grup de molecule patentate de producător – OES (Organic Elicitor System), mai pe românește – inițiator al sistemului imunitar. În momentul cand se instalează o infecție în interiorul plantei, se creează o barieră între țesutul bolnav și cel sănătos. Până la momentul aplicării fungicidului, Spur Amino ține pe loc infecția pentru a nu se răspândi în toată planta”.

WhatsApp Image 2021 06 10 at 21.59.15

Tot el a spus că la inițiativa SmartFert, unic importator pe țară al produsului amintit, producătorul a obținut și certificarea utilizării sale pentru culturile ecologice.

„Am reușit să certificăm acest produs pentru culturile ecologice. La solicitarea SmartFert, în calitate de importator oficial al acestor produse, producătorul s-a ocupat de certificarea eco. Am luat această decizie pentru că m-am lovit în teren de chestiunea aceasta. Produsul putea fi folosit la culturile ecologice pe baza fișei de securitate și a regulamentului european. Doar că, în România, fermierii care sunt cu suprafețe în reconversie sau deja trecut în ecologic, au un certificator în spate. Sunt unii certificatori care nu acceptă decât produse certificate eco”, a adăugat Mihai Postelnecu.

Din punct de vedere tehnic, mai menționează tânărul business developer, Spur Amino ar fi singura soluție pe care un fermier o are la îndemână, astfel încât să scoată cultura dintr-un stres, biotic sau abiotic, la un preț de neegalat.

„Am reușit să avem un preț foarte bun pentru piața din România. (…) Indiferent cum ne uităm la el, pe baza unei analize de piață la momentul acesta, consider că este cea mai bună variantă. Din punct de vedere al prețului de listă suntem cea mai bună variantă; cu siguranță suntem cea mai bună variantă dacă ne raportăm la concentrația în substanță activă de aminoacizi liberi, iar dacă ne raportăm la formularea per total și ținem cont de acest grup de molecule O.E.S., fiind singurul produs din piață cu așa ceva, deja este cel mai ieftin produs.

WhatsApp Image 2021 06 10 at 22.06.23

Este un produs care se poate folosi la toate culturile, pentru produsele pe bază de aminoacizi se pot folosi la orice fel de cultură, în orice stadiu, nu ai o barieră vizavi de folosirea produsului. El este un produs pe care este bine să-l cumperi, să-l ai în fermă și, în momentul în care ai un stres – cu siguranță că, pe parcursul perioadei de vegetație, indiferent de cultură, există momente de stres mai mici sau mai mari – atunci, în momentul în care s-a simțit cultura este cea mai stresată, să se vină cu acest produs și să se rezolve problema”, a mai adăugat pe această temă reprezentantul SmartFert.

Potrivit specificațiilor producătorului, Spur este un bio-activator care are la bază aminoacizi obținuți prin procese enzimatice care fac ca acest produs să fie mai eficient decât produsele care au la bază procese chimice. Este recomandat pentru toate tipurile de culturi și pentru toate stadiile lor de dezvoltare, mai ales atunci când plantele au nevoie de mai mulți nutrienți, în perioada de pre-înflorire, de instalare și dezvoltare a fructului, creștere vegetativă.

Xcrops Micro este un produs foarte „deștept”

WhatsApp Image 2021 06 10 at 22.06.23 2„Alimentul funcțional” al culturilor agricole extensive sau XMicro este, la rândul său, un produs foarte „deștept”, spune Postelnecu, unul care conține elementele esențiale pentru fotosinteză, pentru dezvoltarea plantei în general, și anume mangan, zinc, cupru și aminoacizi.

„Este un produs dezvoltat special pentru culturile extensive. XMicro are 15% mangan, 14% zinc, 6% cupru și 3% aminoacizi liberi. El este indicat la culturile de floarea soarelui, păioase, rapiță, dar care merge foarte bine și la porumb, având zinc și mangan”, a mai afirmat liderul companiei amintite mai sus.

Conform specificațiilor producătorului, XMicro este o formulare ce conține micro nutrienți probiotici și o sursă stabilă de cupru, mangan și zinc, pentru a asigura o asimilare maximă. XMicro îmbogățit cu Aminoacizi asigură eficiența absorbției eficientă a zincului, a manganului și a cuprului, pentru a optimiza nutriția plantelor și care pot ajuta în suprimarea anumitor presiuni externe și interne ale plantelor.

Produsul este o soluție de micronutrienți foarte concentrată, concepută pentru a îmbogăți nutriția si vigoarea plantelor. XMicro este compatibil cu regulatori de creștere a plantelor, pesticide și alte îngrășăminte lichide.

Și aliment, și medicament!

WhatsApp Image 2021 06 10 at 22.06.23 1Da, Copper S este și aliment, și medicament pentru culturile agricole, spune Mihai Postelnecu. Copper S este un produs pe bază de cupru și sulf, singurul disponibil la momentul acesta din punct de vedere al concentrațiilor mari de substanță activă.

„Din punct de vedere al prezenței cuprului, Copper S conține și cupru metalic, și sulfat de cupru, iar sulf are o concentrație bună – 260 de grame pe litru. Cantitatea totală de cupru în produs este de 950 de grame pe litru! Este cel mai concentrat produs din piață! El este un fertilizant foliar, dar datorită celor două componente – cupru și sulf – are și un efect fungic. Copper S este un foarte bun produs pentru prevenirea extinderii atacului de mană și făinare. Vorbim de un fertilizant foliar cu proprietăți fungice”, a menționat tânărul business developer.

„Vorbim de un produs cu o eficacitate maximă în primăverile cu umiditate ridicată, cum a fost acum doi ani de zile. Atunci apar mai intens mana și făinarea”, a punctat totodată antreprenorul.

El a explicat și nevoia de cupru la cerealele păioase, lipsa acestui element esențial făcându-se vinovată de pierderi cantitative directe.

„Carența de cupru la culturile de cereale păioase. Aceasta este una dintre puținele carențe care provoacă pierderi cantitative directe. Este destul de greu de cuantificat, deoarece carența de cupru la păioase se manifestă într-un fel în care te păcălește destul de ușor, crezând că este vorba de arșiță; vârful frunzei se usucă, se răsucește și se face ca un tub. Nu de puține ori, agricultorii pun asta pe seama arșiței din timpul verii, până la recoltat”, a precizat în acest context Mihai Postelnecu.

WhatsApp Image 2021 06 10 at 21.58.01 2

În prezentarea oficială a Copper S, producătorul vorbește în realitate despre un sulfat de cupru fluid folosit la aplicațiile foliare. Dimensiunea particulelor mai mici oferă o mai bună acoperire a plantelor, ceea ce înseamna o mai bună protecție împotriva fungilor și bolilor bacteriene.

De ce avem nevoie de îngrășăminte și fertilizanți

Potrivit precizărilor specialiștilor USAMV Cluj, mai bine de 50% dintre solurile din România sunt de categoria de favorabilitate și fertilitate a patra și a cincea, deci o fertilitate scăzută și cu un potențial redus de producție.

După 1990, agricultura României a utilizat de 8-10 ori mai puține îngrășăminte decât media Uniunii Europene. Asta înseamnă că fermierii autohtoni fac agricultură performantă nu pe seama factorilor necesari, ci pe seama rezervelor din sol. Experții susțin că, la noi în țară, se practică un sistem minerit de asigurare a elementelor, adică se scoate din sol mai mult decât se produce, iar „gura minei” rămâne la fața locului.

Specialiștii din domeniu sunt de părere că, din punct de vedere al consumului de îngrășăminte în România, acesta poate fi mult mai mare decât este în acest moment. În condițiile în care consumul ar crește de la 300 la 350 kg/ha, automat consumul ar sări de la 2,5 milioane de tone ,la 3-3,5 milioane de tone de îngrășăminte.

Consumul de îngrășăminte global este estimat la aproximativ 200 milioane de tone, din care Europa are un procent de 10%, iar România doar 10-11% din consumul european.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.