Cum obțin micii fermieri finanțarea de 5.000 EURO – 120.000 EURO

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE) va finanţa microgranturi şi granturi pentru capital de lucru în valoare de 300 milioane euro, destinate IMM-urilor din domeniul agriculturii. Finanțările pentru fermieri vor fi curpinse între 5.000 euro și 120.000 euro.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, consultantul Ion Păunel a dat câteva detalii despre documentele necesare pentru accesarea acestor finanțări.

”Din informațiile pe care le avem și noi la această dată, PFA-urile, II-urile și IF-urile care se încadrează într-unul din codurile CAEN eligibile din sectorul agroalimentar, ar trebui să fie înființate până la 31 decembrie 2019, dar să fi avut activitate operațională cu 3 luni înainte, asta înseamnă că ar fi trebuit să fie înființate totuși până la 31 septembrie 2019. Beneficiarii trebuie să mai aibă un cont valid, o copie după buletin.

Trebuie precizat faptul că declarațiile fiscale, că sunt pe normă de venit sau pe altceva, trebuie să fi fost încărcate pe site-ul ANAF cel puțin pentru anul 2019 cu siguranță. Aici se va vedea dacă acea firmă a fost activă. Beneficiarii pot să ia legătura cu un consultant pentru a le încărca documentele în sistem”, a precizat Ion Păunel.

Potrivit consultantului, concurența pentru accesarea banilor va fi una destul de aprigă, astfel că fondurile ar putea să fie epuizate încă din primele ore de la deschiderea liniei de finanțare, mai ales ținând cont de faptul că banii se vor acorda după principiul ”primul venit, primul servit”.

”Cei 50 de milioane de euro înseamnă doar 10.000 de beneficiari, ceea ce înseamnă că va fi o concurență destul de mare. Pentru prima dată în accesarea fondurilor europene, avem principiul primul venit, primul servit. Într-adevăr, sesiunea va fi deschisă 5 zile, dar din informațiile pe care le avem, se pare că banii se vor termina în primele ore”, a mai spus Ion Păunel.

Pentru granturile de capital de lucru de câte 5.000-120.000 euro pentru microîntreprinderi și firme mici și mijlocii, cererile se vor depune începând din 26 mai 2022. Pentru măsura de microgranturi de 5.000 euro pentru SRL fără angajați la 31 decembrie 2019, PFA, II și IF, cererile se vor depune începând din 27 mai 2022.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole